Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 februari 2011

OK, allemaal stoppen met fruit eten!

Nou ja, behalve deze dan. Voor het geval u hem niet herkend had: het is een cacaoboon. En de cacaoboon maakt, zo is zojuist ondekt, alle fruit overbodig. Vergeet de acaïbes, de granaatappel en al die superfruits waarmee u de afgelopen jaren bent bestookt: chocolade is hét.

Tenminste dat zeggen... eh... tja, wie zeggen dat eigenlijk? The scientists who carried out a study. Namen worden niet genoemd. Wel lezen we dat cacaopoeder is vergeleken met poeders gemaakt van diverse vruchten. En kijk: méér antioxidanten en méér flavonoïden. Nog meer dan we al wisten.

Over vezels wordt wijselijk gezwegen. Logisch, want veel vezels zult u uit chocolade niet halen. "Gezond" blijkt voor de zoveelste keer een handig kapstokwoordje om u het hoofd op hol te brengen. Méér nutriënten per gram--ja, maar wat voor nutriënten? En als we die toer dan toch op gaan: hoe zit het met de nutriënten per calorie? Want daar heeft chocolade er nogal wat van, calorieën. Zeker als je chocolade met 60% cacao eet, waarbij de overige 40% voor het grootste deel uit geraffineerde suiker bestaat.

Zal ik de aap dan maar uit de mouw laten komen? Dat Hershey Center for Health & Nutrition waaraan deze anonieme wetenschappers verbonden zijn, is in feite de researchafdeling van een Amerikaanse chocoladefabriek. Vandaar ook die 60%--toevallig de donkerste variant die Hershey in huis heeft, voornamelijk omdat de Amerikanen nóg donkerder chocolade niet blieven en gruwen van de 70-80% waar Nederlandse chocoladeliefhebbers tuk op zijn. Met--bingo--37,5% suiker.

Let wel: ik zeg niet dat chocolade niet gezond is. Pure cacao bevat inderdaad tal van heilzame stoffen, waaronder met name grote hoeveelheden flavonoïden die onder meer een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten. Dat vermoedden de Azteken al, die grote chocoladegebruikers waren. Alleen deden zij er nog geen suiker door--kijk, daar heb je al een verschil.

Hoe dan ook hebben we hier te maken met het zoveelste nonderzoek: wat er goed aan is, is niet nieuw en wat er nieuw aan is, is niet goed. Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend. Verbijsterend dat hier nog steeds zoveel dagbladen en tijdschriften in blijven trappen.

3 Comments:

 • At 9 februari 2011 om 09:18, Anonymous paulj said…

  Een nonderzoek is eigenlijk een embrionale fase van een advertorial.

  Het publiceren van nonderzoek is sponserzoek; men hoopt dat het nonderzoek in publicaties verschijnt zonder de financieele onderhandelingen die ten grondslag liggen van een advertorial.

   
 • At 10 februari 2011 om 12:29, Anonymous RozeMarijn said…

  Rauwe chocolade dan maar eten:

  http://www.lovechock.nl/

   
 • At 22 mei 2012 om 14:53, Anonymous Mark said…

  De lekkerste chocolade vind je in een lila verpakking. Ik zal maar geen reclame maken. Je kunt me er zoveel aansmeren als je wil. Ik koop ze allemaal.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home