Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

23 februari 2011

Hapje ESBL bij de koffie?


Zelfs mijn hulp in de huishouding had het gelezen. Met bezorgd gezicht vroeg ze mij deze week of ze haar gezin nu eigenlijk nog wel veilig kip kon voorzetten, nu gebleken was dat veel kip besmet is met de ESBL-bacterie.

Ja, die ESBL is best verontrustend, of eigenlijk is vooral de onderliggende problematiek dat: kippen en ook ander vee krijgen in Nederland nog steeds als regel preventief antibiotica toegediend. Er wordt al jaren over gepraat, maar niets aan gedaan en nu zijn de rapen gaar: er zijn hele resistentie bacteriestammen in de voedselketen terechtgekomen. Als je met zo'n bacterie besmet wordt, loop je stevig risico. Dat geldt vooral voor personen met een verhoogd risico, zoals kleine kinderen, bejaarden, zieken en zwangere vrouwen.

Nou verandert dat op zich voor kip niet zo gek veel, want daar moesten we tóch al voorzichtig mee zijn. De aanwijzingen die het Voedingscentrum gisteren op zijn site publiceerde, zijn dan ook niet nieuw: die voorzorgen namen we al ter voorkoming van zgn. kruisbesmetting met salmonella. Houd het er maar op dat er voor die elementaire voorzichtigheid--die overigens echt niet zoveel moeite kost--nóg een reden is.

De kok van het RTL4-programma koffietijd heeft kennelijk geen tijd voor het volgen van kranten, tv, internet of vakliteratuur. Hij stond vanmorgen vrolijk met zijn blote handen in een bak vol kipdelen te graaien om vervolgens zonder zijn handen te wassen aan de slag te gaan met aardappelen en compote en daarbij allerlei flesjes en keukengerei vast te grijpen. Je zou denken dat ze zich bij zo'n productiemaatschappij iets bewuster zijn van de voorbeeldfunctie van zo'n tv-kok, maar nee dus.

Nou ja, in elk geval is het te hopen dat gast Emile Roemer van de SP, juist iemand die nogal het voortouw neemt in de strijd tegen de uitwassen in de intensieve veehouderij, het einde van de campagne nog haalt.

1 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home