Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 februari 2011

Gevalletje gevaarlijke slaapkamer

Daar sta ik dan met mijn cynisme. Degenen die al jaren roepen dat je van al die kunstmatige zoetstoffen dohohóóód gaat, blijken toch gelijk te hebben. Tenminste, dat suggereert een onderzoek waaraan het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws een artikel wijdt.

En het is zo maar niet een béétje gevaarlijker ook: liefst 61% méér kans op een hartaanval of beroerte loopt de consument van kunstmatig gezoete frisdranken. Voor je geestesoog doemt een beeld op van omvallende kegels. Hoe dat komt, weet onderzoekster Hannah Gardener, over wie wij verder van HLN niets mogen weten, overigens niet. Dat moet verder onderzoek nog uitwijzen.

Mag ik een kleine weddenschap met u aangaan? Uit dat vervolgonderzoek zal blijken dat frisdrank met suikervervangers vooral wordt gedronken door mensen die een gewichtsprobleem hebben. Dat veroorzaakt dan net zulke statistieken als die waaruit blijkt dat de slaapkamer veruit de gevaarlijkste plek in huis is omdat daar de meeste mensen sterven of die die zegt dat brandweerlieden brand veroorzaken omdat je ze vrijwel overal aantreft waar brand is.

Weet u wat ik me afvraag? Hoe het kan dat die statistieken kennelijk niet gelden voor kunstmatig gezoet fris zonder prik. Laat Hannah dát maar eens onderzoeken.

5 Comments:

 • At 11 februari 2011 om 13:35, Anonymous P said…

  61% meer dan wat? Dan 0%, ofwel niemand. 161% van niemand? Of meer dan mensen die alleen water drinken? Of mensen die alleen biologisch gras grazen?

  Altijd leuk van die 'onderzoeken'.

   
 • At 11 februari 2011 om 13:48, Blogger Johannecke said…

  quote: "Lead researcher Hannah Gardener of the University of Miami" van http://quoteintel.com/hottopics_report.php?category=Hannah+Gardener
  verder wordt ze daar epidemiologist genoemd

  en dit is ze
  http://www6.miami.edu/UMD/CDA/UMD_People_Details/1,3191,qHunoquPk6pj_e_0,00.html
  assistent Scientist, Scool of medicine als (hoogste) opleiding

   
 • At 11 februari 2011 om 16:09, Blogger PaulO said…

  Mijn professor zei al: "Je hebt kleine leugens, grote leugens en dan pas statistieken."
  Zo had hij toen een artikel over brood eten en misdaad. Daarbij bleek uit statistieken dat welhaast alle misdadigers in de 24 uur voor de misdaad brood hadden gegeten. Dus brood veroorzaakte misdadig gedrag.

   
 • At 11 februari 2011 om 19:34, Blogger Queck said…

  Over nieuwskoppen gesproken (zal het niet te hard roepen, schijnen best grote discussie over koppen los te kunnen breken hier), de kop waar je naar linkt "dieetdranken verhogen het risico op hartaanval en beroerte" klopt natuurlijk van geen kanten. Het is een observationele studie, dus die vind een associatie tussen het een (in dit geval dieetdranken) en het ander (beroertes, etc). Dat is iets heel anders als een causale relatie. Maar okee. Als tweede ben ik even gaan kijken of ik kon vinden of de studie gecorrigeerd heeft voor overgewicht. Voor zover ik kan vinden (er is nog geen artikel uit, alleen een presentatie) is dat niet zo. Wel voor metabool syndroom, roken, etc. Misschien heb je nog gelijk ook, met dat overgewicht...

  ("The researchers controlled for such factors as age, gender, ethnicity, physical activity, calorie intake, smoking and alcohol drinking habits and still found that those who drank diet soda daily -- compared to those who drank no soda -- were 61% more likely to have a vascular event. The researchers then controlled for the presence of metabolic syndrome, vascular disease in the limbs and heart disease history; the link still held, albeit at 48%.")

   
 • At 12 februari 2011 om 18:12, Anonymous Novi O'Magum said…

  Ik heb niet, zoals Queck hierboven, de moeite genomen om door te klikken, maar het is wel goed om even te vermelden dat het wel degelijk mogelijk is om een oorzakelijk verband tussen voeding en gezondheid te vinden (als dat er is, natuurlijk). Je voorzichtigheid is heel goed, maar het komt op mij een beetje over alsof zulk onderzoek per definitie niet kan bestaan.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home