Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 januari 2011

We gaan het weer doen (gaap)

Je kon erop wachten, van alle kanten worden we eraan herinnerd dat er nu werk moet worden gemaakt van de goede voornemens. Afvallen zul je! Liefst 80% van de Nederlanders is dit van plan, las ik ergens. Nounou, wat een nieuws!

Hoeveel we dan wel willen afvallen, zie ik dit jaar nog nergens vermeld, maar misschien kijk ik niet goed. Zou het net zo veel zijn als in 2008, toen het collectieve overschot volgens de orakels van Elsevier liefst 318.470 kilo was? Dan zijn we er nog niet klaar mee: negentien en een halve gram per persoon, dat scheelt toch al gauw een schep suiker in onze eerste koffie van het jaar. Ja, het leven is lijden.

In elk geval zal ook nu weer blijken dat het overgrote deel van degenen die gewichtige schuldgevoelens koesteren zich die kwelling net zo goed had kunnen besparen, en daar zullen de dit jaar opduikende afslank-apps vermoedelijk ook weinig aan veranderen. Het plaveisel van de weg naar de hel is voornamelijk vervaardigd uit dit specifieke goede voornemen, dat inmiddels niet meer weg te rossen is van de koppositie in het traditionele nieuwjaarslijstje. Vreemd genoeg zie je nooit mensen zich voornemen gezonder te eten. De meesten blijven grijpen naar de pakjes, zakjes en bakjes voorgesuikerd spul waarvan niet zelden de etiketten 0% vet beloven. Tja, zo wordt het nooit wat.

Inmiddels is ook uit wetenschappelijke hoek bevestigd wat ik al twee jaar geleden langs mijn neus weg en zonder de minste onderbouwing durfde te beweren: we moeten echt eens af van die voorgesuikerde ontbijtgranen waarvan hele drommen ouders denken dat die zo ontzettend gezond zijn. Een kwart suiker! En dat is dan nog de versie van Kellogg's, want wie voor het voordeliger huismerk van AH kiest, zit al bijna aan eenderde.

Ophouden onszelf en onze kinderen te konfijten, dát zet zoden aan de dijk. Toch maar eens proberen?

6 Comments:

 • At 3 januari 2011 om 12:03, Blogger Frits said…

  'hear hear'

   
 • At 3 januari 2011 om 12:23, Anonymous K. Been said…

  Helemaal mee eens!

   
 • At 3 januari 2011 om 12:31, Anonymous Marsepein said…

  Zet de ontbijtkoek daar ook even bij. Dat is dus niet een gezond tussendoortje...

   
 • At 3 januari 2011 om 15:41, Blogger GnrJuul said…

  Ja je hebt er eentje gevonden die wel zich heeft voorgenomen om gezonder te gaan eten

   
 • At 3 januari 2011 om 20:13, Blogger hannie said…

  Ja, het is volkomen idioot! Zelf heb ik de Kellogsvariant nog een tijd gegeten, omdat ik die wel lekker vond. En ik hou niet eens erg van zoet. Op een gegeven moment ging het me tegenstaan. Tegenwoordig muesli (zonder suiker) en in de winter vaak havermout. Gekookt in water met zout,(met water brandt het niet zo naar aan als met melk), daarna een scheut melk erbij en soms een beetje ahornsiroop. Of gewoon een boterham met boter en kaas. Verder vers fruit of sap.

   
 • At 3 januari 2011 om 23:50, Blogger Wouter said…

  ha ha, helemaal mee eens! afvallen doe je door meer te bewegen, niets meer, niets minder. Gewoon (gezond) blijven eten dus ;-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home