Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

14 januari 2011

AH-Erlebnis voor de NOS

En zo gaat het vandaag weer over AH. Nee, dat Albert Heijn is overleden, kom ik u niet als nieuwsfeit presenteren. Dat weet u al, want dat hebben dagbladen, radio en TV u al uittentreuren verteld. En zo weet u meteen weer het nodige over 's mans leven.

Met name de NOS bleek daarbij over een rijke fantasie te beschikken, of in elk geval over een forse collectie klokken waarvan de klepels onvindbaar bleken. Zo heette het dat "Albert Heijn de kleine kruidenierswinkel aan de Zaanse Schans opbouwde tot Nederlands eerste en grootste supermarktconcern". Een opmerkelijke dichtheid aan onjuistheden, hoewel als verzachtende omstandigheid mag gelden dat de overledene zich deze versie bij leven meestal zonder tegenspraak liet aanleunen.

Dat kleine kruidenierswinkeltje was echter niet van hem, maar van zijn grootvader, die toevallig ook Albert heette en wiens ouders overigens ook al behoorlijk bemiddeld waren, net als de ouders van de vrouw die hij huwde. Deze Albert was het die de winkel in Oostzaan uitbouwde tot een keten met 75 vestigingen en in totaal 400 medewerkers. Vervolgens namen zijn zoons Jan en Gerrit de zaak over en breidden hem uit tot liefst 215 winkels met 1300 man personeel. In dit gespreide bedje kwam de nu overleden Albert terecht.

Evenmin was Albert Heijn de eerste supermarkt in Nederland. Dat was de Kijkgrijp van Dirk Kat in IJmuiden, in 1949, de voorloper van de huidige Dekamarkt. Dat concept werd in 1951 door Albert Heijn nagevolgd.

Enfin, misschien kan de NOS bij een volgende gelegenheid een eetschrijver vinden die haar even kan vertellen hoe de vork precies in de steel zit. Er wordt echt al genoeg gezwamd in de media.

Update: In dagblad Trouw staat Albert Heijn zelfs vermeld als bedenker van de streepjescode. Over mythevorming gesproken... dat was in werkelijkheid de Amerikaan Norman Woodland, in 1952.

3 Comments:

 • At 14 januari 2011 om 13:45, Blogger PaulO said…

  Man, waar haal je die kennis vandaan? Ik zou -by Jove- niet weten wie de eerste supermarkt opende in NL. Of was dit zelfs door de NOS via Google te vinden? Hoe dan ook, mijn complimenten voor het aanwijzen van de klepels ...

   
 • At 14 januari 2011 om 13:57, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Vermoedelijk had de NOS het meeste vrij eenvoudige kunnen googelen, maar dan moet je wel weten dat er iets te googelen is. Ik heb deze kennis paraat omdat ik al een tijdje werk aan een boek over het fenomeen supermarkt in Nederland. Dat helpt natuurlijk wel.

   
 • At 16 januari 2011 om 14:11, Anonymous Yvon said…

  Kijk, dat is nog eens check en dubbel check plus je journalistieke huiswerk doen. Complimenten GJ.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home