Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

12 januari 2011

Melk bij het water?

Vroeger schijnen melkboeren hun klanten te hebben opgelicht door volle melk aan te lengen met water. Dat was overigens ook een eeuw geleden al verboden. Je mag je echter afvragen hoe lang dat verbod nog zinvol blijft als je het nieuws uit Groot-Brittannië vandaag bekijkt. Water bij de melk doen wordt een dure grap.

Nou ja, het gaat dan wel om flessenwater natuurlijk. Flessenwater is inmiddels een mooie melkkoe van de levensmiddelenhandel. Er worden allerlei hippige karaktereigenschappen aan gehangen in de hoop dat mensen gaan geloven dat je beter water van merk X dan van merk Y kunt drinken. Water uit de kraan is dan weer buitengewoon onhip.

Special Bite laat vandaag zijn etiquettoloog Roel Wolbrink aan het woord over het onderwerp kraanwater vragen in restaurants. De kernvraag lijkt te zijn of het niet krenterig is om bij je maaltijd kraanwater te bestellen in plaats van gebotteld water. Opmerkelijk, vooral omdat de milieu-aspecten geheel onbesproken blijven. Alleen al uit een oogpunt van duurzaamheid zouden wij hier in Nederland gewoon helemaal moeten ophouden met gebotteld water te drinken. Te meer daar ons kraanwater het beste en het smakelijkste van de hele wereld is--sterker, het water dat bv. in Utrecht uit de kraan komt is precies hetzelfde als wat in een flesje Sourcy zit. Een gemiste kans voor Beste Roel.

Nog even terug naar het chapiter melk. Ik word namelijk al dagen gepijnigd door een vraag waarop ik het antwoord niet weet. Die vraag is deze: als verzadigd vet nu zo slecht is voor de mens (zo slecht dat je volgens een heel leger deskundigen de boter links moet laten liggen en daarentegen vooral veel moet eten van die kunstmatige vieze vetjes van bv. Becel), hoe moet ik dan verklaren dat moedermelk boordevol zit met verzadigd vet--40 tot wel 55% van het totale vetgehalte? Wie legt me dit eens uit?

10 Comments:

 • At 12 januari 2011 om 16:53, Anonymous Anoniem said…

  Omdat wij niet zo hoeven te groeien als die babytjes?

   
 • At 12 januari 2011 om 18:00, Blogger PaulO said…

  Even ongefundeerd gissen: de vetten in moedermelk zijn geen bedreiging of hoogstens een aanvulling op het babyvet, dat al anders is dan het gele vet bij volwassenen. En de deskundigen kunnen de moedermelk niet geheel afkeuren omdat deze mede helpt (beter dan formula) aan de opbouw (weerstand) van het immuunsysteem ...

   
 • At 12 januari 2011 om 18:59, Anonymous Han said…

  Heb je die moeders al eens goed bekeken? Die groeien vaak harder dan de baby's. (Grapje!) Ik wed dat binnenkort wetenschappelijk wordt bewezen dat er achteraf gezien (net als bij eieren) toch niets mis blijkt te zijn met verzadigd vet.

   
 • At 12 januari 2011 om 20:31, Blogger Huub Mutsaers said…

  Van melk weet ik niet zo veel, van water wel. Steeds meer gasten vragen om kraanwater voor het duurzame en niet voor het goedkope.
  Gelukkig zijn er voortaan ook goede mogelijkheden om kraanwater hetzij plat, hetzij met koolzuur aan te bieden. Op http://www.watercompany.nl vind je meer info.

   
 • At 12 januari 2011 om 20:51, Anonymous Anoniem said…

  Ik wil thuis kraanwater met bubbels. De enige reden waarom ik nog flessen water koop zijn die verdraaide bubbels.

   
 • At 12 januari 2011 om 21:19, Blogger PaulO said…

  Toch jammer dat ik -na een gedegen maaltijd- voor een kan (1,2 L) kraanwater laatst 10 euro moest afrekenen, want "dat hadden ze anders aan bronwater in rekening kunnen brengen..."

   
 • At 12 januari 2011 om 21:49, Blogger Patrick said…

  Hmmm, misschien is de hetze^h^h^h de waarschuwing tegen verzadigd vet een begin van de campagne tegen moedermelk. Want, zeg nou eerlijk, die weerstandsopbouw kunnen we vast ook wel kunstmatig verzorgen. En dan verdient er tenminste nog iemand wat aan. Gratis moedermelk? Het zou u een gruwel moeten zijn!

   
 • At 12 januari 2011 om 21:56, Anonymous Karine said…

  Over verzadigd vet is de wetenschap nog in conclaaf.
  Lees bijvoorbeeld maar dit stuk in een gerenommeerd wetenschappelijk blaadje (al uit 2004 trouwens):
  http://www.ajcn.org/content/80/3/550.full. Boodschap (vrij vertaald): verzadigd vet verhoogt het LDl-cholesterol (ongunstig) maar verhoogt ook het HDl-cholesterol (gunstig). De echte boeman is transvet. En misschien wel de koolhydraten, wie zal het zeggen.

  en was er laatst niet een meta-analyse die aangaf dat verzadigd vet niet zo schadelijk was? ja, die was er: http://www.ajcn.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract

  ik denk dat we straks peperdure moedermelk uit fles kunnen kopen.

   
 • At 13 januari 2011 om 10:23, Anonymous LVG said…

  Omdat baby's en volwassenen andere voedingsbehoeften hebben (zoals 'anoniem' al zegt, babys moeten groeien, wij niet, maar zij moeten ook nog hun hersenen ontwikkelen, etc). Daarnaast lijkt het niet terecht om koe- en moedermelk te vergelijken, alleen al vanwege hun afkomst en dus verschillende dieëten. En tenslotte: wij nederlanders drinken tot op hoge leeftijd melk, maar melk is natuurlijk eigenlijk alleen voor de babytjes bedoeld (mensen & koeien). Het is zodoende ook niet zo heel raar dat er relatief veel mensen zijn met een lactose (=koemelk) intolerantie.

   
 • At 14 januari 2011 om 13:35, Anonymous Maan said…

  Moedermelk is natuurlijk niet alleen voor babytjes bedoeld maar voor kinderen tot een jaar of 6-7.
  Die moeten van het VC ook al aan de magere melk.

  Verzadigd vet is in de natuur makkelijk aan te komen. wel eens spek uit gebakken? wel eens een zonnebloem uitgeperst?

  Verzadigd vet is niet slecht, en langzaam komen ze er achter....

  http://www.depers.nl/wetenschap/431338/Verzadigd-vet-valt-niet-mee.html

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home