Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 januari 2011

Gehakt met automatische inflatiecorrectie

Temidden van de discussie over de almaar stijgende voedselprijzen, wilde ik er vandaag deze maar eens in gooien. Ik kreeg de tip (en de afbeelding) van Martin Langeveld, bij de tv-kijkers mogelijk bekend uit het programma Topchef. Martin was in Amsterdam gaan kijken bij de expositie ReclameKlassiekers en vond daar een advertentie van AH uit 1982.

Amusant is zoiets vooral, dat zie je zelfs wel met de geringe scherpte die de reproductie toeliet, vooral als je eens naar het totaalbeeld kijkt. Het is allemaal erg last millennium, en dat komt niet alleen door de aanwezigheid van merken als Royco en All. Er kwam trouwens in die tijd kennelijk zelfs nog méér uit pakjes, zakjes en bakjes dan nu. Opvallend. Ik was overigens ook nog van plan naar de Beurs van Berlage te gaan, al was het alleen maar om de teksten te kunnen lezen waarmee 's lands grootste grutter destijds zijn assortiment aanprees.

Maar er valt iets in het bijzonder op, zoals u ongetwijfeld zult hebben vermoed door het rode kringetje dat ik in de afbeelding heb geplaatst rond het bedrag van 10,98. U kunt niet lezen wat er voor tekst bij staat, maar dat ga ik u nu zeggen: dit is de reclameprijs waarvoor AH die week in 1982 een kilo rundergehakt aanbood. 10,98. Tien gulden achtennegentig, wel te verstaan.

Ja, laat dat maar even bezinken. En reken even terug. Dat doen we al een tijdje niet meer, maar deze keer is het de moeite waard.

10,98 in guldens, dat is in euro's afgerond 4,90. Het toeval wil dat op dit moment het rundergehakt toevallig bij AH in de bonusaanbieding is. De prijs per kilo? € 4,98.

Bij AH is de reclameprijs van een kilo rundergehakt in 29 jaar met 8 cent gestegen. In 1982 was de koopkracht van een gulden vrijwel gelijk aan de koopkracht van een euro nu, maar dat geldt kennelijk niet voor de vleesprijzen bij AH.

Kan dat? Het gezond verstand zegt van niet. Hier worden boeren uitgeknepen, slagers uit de markt geprijsd en vermoedelijk--bewijzen kan ik het niet want ik heb dom genoeg geen onsje AH rundergehakt uit 1982 bewaard voor een smaaktest--forse concessies gedaan aan de kwaliteit en aan het dierenwelzijn.

Ongetwijfeld krijg ik straks weer mailtjes van de strekking dat ik eens wat minder elitair moet doen en wat meer rekening moet houden met de hardwerkende Nederlander. Ongetwijfeld kiest een forse proportie van de Nederlandse consumenten partij voor AH, die zo fijn op de kleintjes blijft letten. En ongetwijfeld vergeet daarbij vrijwel iedereen dat AH geen liefdadige instelling is. Of dacht u van wel?

14 Comments:

 • At 11 januari 2011 om 14:56, Anonymous peter kolster said…

  wat een elitair stukje!! Nee hoor, je vroeg erom, maar ik sta helemaal achter de inhoud. Ik zal nog geen commercial plaatsen, dat komt nog wel:-)

  Peter

   
 • At 11 januari 2011 om 15:20, Anonymous Novi O'Magum said…

  En wie betalen dan, via de boeren, op zijn minst een deel van de prijs? Juist ja.

  Erg triest, maar wel knap gezien!

   
 • At 11 januari 2011 om 15:59, Anonymous Marsepein said…

  Kunnen we de reguliere gehaktprijs ook achterhalen? Dus niet in de reclame? Dan kan je beter vergelijken.
  Maar het is triest, ja. Daarom koop ik uit principe geen vlees in de reclame; de beestjes zijn meer waard dan dat.
  Overigens is het gehakt van de AH heel erg vies; het heeft een ontzettend weee smaak.

   
 • At 11 januari 2011 om 16:39, Blogger PaulO said…

  Ik wordt een beetje moe van die AH. Niet alleen om de prijzen, maar het assortiment. Je schreef het al: 'al die verdwenen merken' . En nu zie je bij AH ook steeds meer merken verdwijnen, soepen had je van Royco, California, Unox, Knorr etc. Nu zie je allerlei AH-soepen. En AH pindakaas, ~Kaas, ~koekjes, ~sauzen. AH is toch een winkel en geen voedselmerk? Maken ze het nu zelf omdat het goedkoper is omdat het zgn beter is dan de (vroegere) merken. Welke fabriek maakt nou die AH kackerbrod en waarom doen ze dat. Heeft die producent ook nog een eigen merk? Ik weet echt niet wat ik nou met al die AH pakjes, zakjes en verpakkingen moet. Een verkoper die zich als producent voordoet ... ik koop wel een ander merk of (ik maak het zelf)

   
 • At 11 januari 2011 om 18:29, Anonymous dick veerman said…

  Mooi staaltje rekenwerk.

  Toch zijn boeren het niet noodzakelijk met je eens: door schaalvergroting kunnen ze steeds goedkoper werken en dat kunnen ze volhouden ook als hun markt maar enige bescherming zou genieten.

  Zet het ook eens af tegen de gemiddelde bedrijfsgrootte in de tachtiger jaren. Je zult versteld staan. Stomme boeren: ze hebben het laten gebeuren!

   
 • At 11 januari 2011 om 18:33, Anonymous Martin Langeveld said…

  Ook C1000 kan er wel wat van. Hoewel niet direct een vergelijking voorhanden, kost deze week de verse worst daar EUR 2,59 per kg en hamlappen 3,99 per kg.

  Ik werkte in va 25 jaar geleden bij een supermarktslager, maar in mijn herinneringen zijn ook die prijzen niet gestegen in de afgelopen 25-30 jaar.

  En eigenlijk is dat precies wat ook in de spots van 'lekkerdier' wordt genoemd.

   
 • At 11 januari 2011 om 18:35, Anonymous Anoniem said…

  Ik ben met u eens dat AH niet altijd even netjes is. Het is alleen zo, dat vlees een van de weinige producten in het algemeen is, dat eigenlijk zwaar in prijs is gedaald. Probeer maar eens te achterhalen wat je rond 1980 kwijt was voor een kilo goede biefstuk en wat dit nu kost eveneens bij een goede slager! Je zal versteld staan. Staat me bij dat dat toen tussen de 40 en 60 gulden per kilo was! En ik was toen nog maar kleuter!

  Dus inderdaad, misschien wat elitair van u, maar dan niet omdat u het over de AH heeft ;).

  Nu we het toch over vlees en de AH hebben. Ik heb nogal een goede neus en het valt me sinds een paar maanden op dat hun varkensvlees niet meer te eten is, zo stinkt het in minstens de helft van de gevallen. Nog even afgezien van de smaak, die er eerst ook al niet aan zat. Met water volgepompt eiwit.

  Nou hoorde ik dat ze gaan stoppen met castreren, maar daar heb ik dan 2 vragen bij. Het is toch 'gaan stoppen' en niet 'al gestopt'? Ten tweede, dat zou toch maar in een paar procenten het geval zijn: beerlucht? Ik word letterlijk kotsmisselijk in ruim de helft van de gevallen! Geldt ook voor hun bio vlees.

  Gr Manja

   
 • At 11 januari 2011 om 21:58, Blogger Dionne said…

  Gelukkig is deze week bij de AH ook het biologisch rundergehakt in de aanbieding. Voor een veel logischer prijs.

   
 • At 12 januari 2011 om 08:40, Anonymous AV said…

  @ Paulo; er zijn fabrikanten die alleen maar 'eigen merken' maken en niet zelf ook een product verkopen onder hun naam. Ook komen er eigen merken bij de bekende fabrikanten vandaan. Dat is voor alle partijen lonend, vanwege de grote marge. Het eigen merk wordt steeds beter verkocht, is vaak goed voor wel 30% binnen een produktgroep en AH zit met een uniek produkt en weet zo klanten aan zich te binden. Ook is het imago van het eigen merk vaak erg goed (goedkoop, maar van betere kwaliteit dan een B-merk).

  Maar weer even on-topic: aan de andere kant zouden we 10 jaar geleden nooit 7 gulden hebben betaald voor een doosje aardbeien (jaja, gewoon in de supermarkt, eetschrijver, en niet van die luxe zomerkoninkjes) en Danone moet zich toch wel een bult lachen dat we 7 gulden betalen voor een litertje yoghurt (activia). En zo zijn er wel meer voorbeelden van produkten die veel zijn gestegen in prijs.
  Maar ik herinner we inderdaad ook dat geen van de vleesprijzen echt gestegen zijn tov lang geleden. Maar komen die dieren nu nog wel uit NL, of elders uit de wereld waar ze nog goedkoper zijn?

   
 • At 12 januari 2011 om 17:04, Anonymous Johanneke said…

  Beste Gerrit-Jan,

  het is nog "erger". De reclameprijs van het gewone AH-gehakt is niet EUR 4,98 per kg maar slechts EUR 2,49. Om bij Dione aan te sluiten, het biogehakt is nu EUR 4,98.
  overigens vind ik dat nu wel een goede ontwikkeling van AH. Sinds een tijdje doen ze bij een aantal vleesreclames ook de scharrel- of biovariant in de aanbieding.
  En Marsepein: de reguliere gehaktprijs van het rundergehakt is - in voordeelverpakking - EUR 4,29 p kg.

   
 • At 12 januari 2011 om 21:24, Anonymous Marsepein said…

  En dan nog die van 1982... :) die is wat lastiger.

   
 • At 13 januari 2011 om 09:36, Anonymous Anoniem said…

  Manja,

  Het is "zal stoppen" ongeacht of men wel of niet gestopt is met het castreren van varkens, gaan is geen hulpwerkwoord ;)

  Verder mijn complimenten voor dit blog, ik lees 'm zeer graag!
  Bill

   
 • At 13 januari 2011 om 10:10, Anonymous Anoniem said…

  :-D Bill, ik vind het prijzenswaardig moedig dat je spelfouten op het internet nog wil corrigeren.
  Over 10 jaar vind de Van Dale waarschijnlijk ook dat 'gaan stoppen' best kan. :)

   
 • At 18 januari 2011 om 15:52, Anonymous Frank said…

  Het vlees van AH is al jaren niet te vreten... In dit geval gaat de dooddoener 'vroeger was alles beter' meer dan op. Overigens ben ik van mening dat je vlees bij de slager haalt, brood bij de bakker, groeten/fruit bij de groenteman etc. Maar dankzij onze gemakzucht en ons prijsbewustheid zijn een hoop specialisten uit het straatbeeld verdwijnen. In de stad waar ik woon, is zelfs geen groenteman meer in de binnenstad, gelukkig hebben we wel een fantastische markt (meerdere dagen per week). Vooruitgang is mooi maar wat eten betreft verlang ik dikwijls naar die goeie ouwe tijd.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home