Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

27 januari 2011

De vele gedaanten van gezond

"Steeds meer cafetaria's frituren gezond", juicht de Consumentenbond vandaag in een persbericht waaraan onder andere Misset Horeca aandacht besteedt. Bedoeld wordt dat de vette hap wordt klaargemaakt in vloeibaar frituurvet, dat meer onverzadigde vetten bevat. Op zich is dat mooi natuurlijk. Het is trouwens ook erg lekker.

Maar ik kijk een beetje scheef naar dat woord "gezond", want dat begrip is onderhand als geen ander aan inflatie onderhevig. Hoeveel mensen zouden er denken dat ze, in plaats van een warme maaltijd uit eigen keuken op te dienen, vanavond hun gezin wel verantwoord kunnen trakteren op frieten en kroketten omdat die tegenwoordig "gezond" worden klaargemaakt?

Ooit vroeg ik eens aan de Voedsel- en Warenautoriteit of dat nou zo maar mocht, het woord "gezond" afdrukken op een gesuikerde yoghurtdrank die 0,6% vruchtensap bevat? Het antwoord was hallucinerend: ja, dat mocht, want voedsel dat ongezond is, mag in Nederland niet worden verkocht.

"Gezond" is echt niet zo'n heel moeilijk woord, maar het lijkt onderhand wel of elke partij er zijn eigen invulling aan geeft, waardoor het inmiddels zó veel betekent dat het eigenlijk geheel betekenisloos is geworden. Misschien toch iets waar zowel voorlichters als wetgever eens nader zouden moeten kijken. Want met vrijblijvendheid in voorlichting en wetgeving schiet niemand iets op.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home