Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

20 januari 2011

De familie stengel

Het is toch maar goed dat er een instantie bestaat als het Groenten- en Fruitbureau dat hier bij Google adverteert. Zij leren je dingen die je nooit vermoed zou hebben. Wist u dat, dat de schorseneer een aspergevariant is? Nee, zie je wel, ik ook niet. En wat blijkt als je dat éénmaal weet? Dat in feite alle eetbare stengels behoren tot dezelfde famile als de asperge. Dus niet alleen de schorseneer, maar ook de prei, de soepstengel en zelfs de spaghetti. Over de leverworst en de rol drop twijfelt de wetenschap nog, maar naar het schijnt neigt ze naar "ja".

Nee, ik heb zo'n idee dat ik toch niet zo heel snel mijn licht zal opsteken bij dat Groenten- en Fruitbureau als het om informatie over eetbaar gewas gaat. Leuk hoor, al die passie, maar een beetje kennis van zaken is toch ook niet weg. De schorseneer is namelijk in feite familie van de paardenbloem. Graag gedaan, dames en heren groentemarketeers.

Gelukkig is Okke Amerongen er nog; ik had het hier al eerder over hem. Hij werpt zich al jaren onverschrokken in de strijd voor groenten en fruit die in de vergeethoek dreigen te raken. Kweeperen, snijbiet, kruisbessen, vijgen, cranberries en nu ook schorseneren: Okke houdt van ze en vecht voor hun plaats in ons eetlandschap. Reden genoeg om ook van Okke te houden.

Okke is druk doende met het verzamelen van recepten met schorseneren en is u ongetwijfeld ook dankbaar voor uw bijdrage. Dat schorseneren nauw verwant waren aan de asperge bleek ook hij overigens niet te weten. Ik hoop wel dat hij intussen is uitgelachen, want hij liep vervaarlijk blauw aan. En dat terwijl schorseneren zo gezond zijn.

6 Comments:

 • At 20 januari 2011 om 15:48, Blogger Lizet Kruyff said…

  Ach ja, de dommertjes daar denken dat 'armeluisasperges' zoals de schorseneer ook wel in de wandelgangen heet iets over de plant zegt. Ooit heb ik deze club aangeboden ze te helpen bij de achtergrondverhalen over hun groente. Tenslotte weet ik daar wat van. Maar ja, misschien wel iets te veel.

   
 • At 20 januari 2011 om 22:13, Anonymous GroentenFruit Bureau said…

  We hebben de advertentie gelijk aangepast. Blijkbaar hebben de adwords-specialisten te weinig contact gehad met de groente specialisten.
  We zullen de rest ook gelijk maar even nalopen, bedankt voor de tip!

   
 • At 20 januari 2011 om 22:16, Blogger hannie said…

  Gisteren haverwortel gegeten, oftewel boksbaard, oftewel paarse morgenster. Die is wel familie van de schorseneer. Ook een gevalletje van keukenmeidenverdriet (dus onder water schillen) maar misschien nog iets fijner van smaak. Met een sausje met blauwe geitenkaas van Bastiaanse. Ook lekker met schorseneren natuurlijk. En de kaas mag ook van de koe zijn. Wat nootjes over het sausje(hazelnoot of walnoot) is ook lekker.

   
 • At 21 januari 2011 om 00:57, Anonymous bertus said…

  In een vroeger leven was ik ambtenaar bij de overheid en zag de diensten ook langs elkaar werken. Dat herken ik bij het groenteenfruitbureau; de een weet vaak niet wat de ander doet. En wat is in hemelsnaam een een adwords-specialist? Ik wordt te oud voor dit soort nieuwe beroepen.

   
 • At 21 januari 2011 om 13:14, Blogger Dionne said…

  En lekker, schorseneren zijn vooral ook heel lekker!

   
 • At 26 januari 2011 om 13:31, Anonymous RozeMarijn said…

  Wij ergeren ons soms aan dezelfde dingen, dat is weer gebleken: http://www.annemieke.net/eetfestijn/penne-met-schorseneren/

   

Een reactie posten

<< Home