Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 december 2010

Rood fruit

Het schijnt helemaal fout te zijn je dezer dagen als culi-politie op te werpen. En toch ga ik het doen. Waarom? Omdat de verzamelde supers van dit land ons alweer doodgooien met rood zomerfruit. Lekker als dessert voor de kerst immers? Maar dat is het probleem dus juist: het is helemaal niet lekker. Nee, echt niet.

Sterker, het is nog slecht voor het milieu ook. Want ofwel komen die aardbeien en frambozen uit stevig gestookte kassen, ofwel worden ze ingevlogen uit verre oorden. Dat kun je anno 2010 echt niet meer maken.

En het hoeft niet! Er is namelijk rood seizoensfruit genoeg. Cranberries bijvoorbeeld. Of granaatappel. Superlekker, en je kunt er geweldige toetjes van maken. Probeer dit bijvoorbeeld eens (even scrollen): dat geloof je niet, zo lekker. Of anders deze soufflé--kan niet mislukken als u de aanwijzingen nauwkeurig opvolgt.

Wat ik zelf doe? Ik eet een toetje met aardbeien. Nee, niet uit verre landen en niet uit de kas, maar van de volle grond. Korona's van de zandgronden in Oirschot, afgelopen september zongerijpt geplukt en vervolgens zorgvuldig ingevroren. Geweldig om ijs mee te maken, of mousse. En ik ga het allebei doen. Want dat is ook duurzaam: wie wat bewaart, heeft wat.

4 Comments:

 • At 16 december 2010 om 19:37, Anonymous jonneke krans said…

  hoe heb je de aardbeien ingevroren?
  wanneer je ze naast en achter elkaar in gelid gezet op een platte schaal invriest blijven ze heel, ook als ze - eenmaal bevroren - bij elkaar in bakjes doet.

   
 • At 17 december 2010 om 11:03, Anonymous Joris said…

  En je vriezer draait op zonne-energie?

   
 • At 18 december 2010 om 09:44, Anonymous Novi O'Magum said…

  Het bedrijf waarvoor ik werk heeft onlangs een site (en een iPhone-app) gemaakt voor Milieu Centraal, waarmee je het energielabel van groente en fruit per maand kunt opzoeken. Deze zal ongetwijfeld je verhaal over rood fruit ondersteunen, maar kan je misschien ook nog verrassen (basilicum is in dit seizoen bijvoorbeeld not-done): http://groentefruit.milieucentraal.nl/Groente-en-Fruit-Kalender/groente-en-fruit-kalender

   
 • At 21 december 2010 om 16:18, Anonymous Martin Langeveld said…

  Ook voor vis kwam ik een soortgelijke lijst tegen op de site van een visleverancier ('toevallig' de leverancier van de vis voor de topchef uitzendingen)

  Voor december staat bij http://www.janvanas.nl/bin/02_menu/nl/print.php?maand=12&p_sub=1 aangegeven welke vis beter wél en niet vers gegeten moet worden.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home