Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

20 december 2010

Overgewicht, convenanten en zingeving

Omdat overgewicht een steeds groter probleem vormt voor de volksgezondheid, hebben we in Nederland een Convenant Gezond Gewicht. 27 partijen, waaronder overheden en bedrijven in de voedingsindustrie, hebben zich ertoe verbonden actie te ondernemen om de stijgende trend in het overgewicht om te zetten in een daling. De light-producten vliegen ons in de super dan ook om de oren--tot genoegen van de betreffende marktpartijen, want light is big business.

Maar nu verscheen er deze week een studie van mevrouw Heemstra-Borst, huisarts te Veldhoven. Een heel simpele studie: zij heeft eenvoudig gedurende 22 jaar de AllerHande bewaard. Vervolgens heeft ze de verschillende recepten uit 1989 en 2009 eens naast elkaar gelegd.

Wat blijkt? Sinds 1989 is het gemiddeld aantal kcal per persoon in de door AllerHande afgedrukte recepten met liefst 70 toegenomen--20%, statistisch gesproken een significante toename. Ook zag zij een toename van de gebruikte koolhydraten en vetten, zij het dat deze statistisch niet significant was.

Kijk, daar mag wat mij betreft het Convenant Gezond Gewicht zich nu eens over buigen: aan de ene kant verkoopt AH ons voor goed geld allerlei light producten, aan de andere kant zorgt "het blad dat de Nederlander leerde koken" dat onze perceptie van een normale portiegrootte ongemerkt met liefst éénvijfde toeneemt. We worden ongegeneerd volgestopt! Zo draag je natuurlijk water naar de zee. En geld naar AH.

Mevrouw Heemstra-Borst heeft voor zo ver ik weet niet het aantal calorieën bestudeerd van de kant-en-klare maaltijden in de schappen van de supers. Maar het zou me niets verbazen als ook daar een soortgelijke stijging op te tekenen viel.

Zou Paul Rosenmöller meelezen?

4 Comments:

 • At 21 december 2010 om 09:24, Blogger Lizah said…

  Porties zijn ook groter geworden, misschien zit het verschil hem niet per se in het type gerechten maar in de hoeveelheid die ze denken dat men ervan eet?

   
 • At 21 december 2010 om 10:48, Anonymous Karin said…

  Beste Eetschrijver,
  Ik lees altijd met heel veel plezier uw blog en pik er ook zo af en te een recept vanaf. Zo ook het recept van de Tiramisu, heb het al een hele tijd in 'de map' zitten maar nu gaat het echt gebeuren, het wordt het nagerecht voor onze kerst maaltijd. Alles is in huis gehaald maar nu komt er toch een vraagje naar boven borrelen. Er zitten (veel) eidooiers en een paar eiwitten in en nu komt ook mijn schoonmoeder van 85 jaar eten, is dit dan wel een verstandige keuze. Er staat mij iets bij van kleine kinderen en oude(re) mensen geen rauwe eieren, of wordt dit erg overdreven.
  Heel graag uw reactie.
  Nog even heel wat anders, wij hebben gister de finale van Masterchef gekeken (vonden het heel jammer dat u er al zo gauw uit was) en doordat het een opgenomen versie was konden we heel goed in de herhaling zien welke lemmoncurd Mascha uit de koelkast pakte. Geen twijfel het was de curd van Estee.
  Dus het komt er op neer dat Estee heeft gewonnen met de curd van Mascha. We zijn vast niet de enigste die dit hebben gezien, zal dit muisje nog een staartje hebben ?? We wachten het af.

  Bedankt alvast.
  MVG, Karin

   
 • At 21 december 2010 om 15:30, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Lizah, sterker, de toename van het aantal kcal schijnt vrijwel uitsluitend in de portiegrootte te zitten. Maakt des te meer aannemelijk dat "lekker maar wel wat minder" een probate strategie zou kunnen zijn.

   
 • At 21 december 2010 om 15:34, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Karin, het is inderdaad verstandig om kleine kinderen en bejaarden (en zwangere vrouwen) geen rauw ei te laten eten. Gelukkig is salmonella weliswaar een vervelende maar ook een heel zwakke bacterie en is er niet veel voor nodig om hem dood te krijgen. Ik heb al eens uitgelegd hoe je zelf makkelijk eieren kunt pasteuriseren. Zie http://eetschrijven.blogspot.com/2007/10/zelf-eieren-pasteuriseren.html.
  Ik ga de opname van Masterchef nog eens bekijken. Is wel een pikant detail, maar het zou me erg verbazen als het gevolgen zou hebben. Vond het zelf trouwens ook jammer dat ik er al zo vroeg uit was. :-) Maar ja, als je bij de beste 30 zit uit ruim 600 deelnemers, hoe je ook niet ontevreden over jezelf te zijn.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home