Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

13 december 2010

Kom, we maken iets lekkers

Verrassing: u wilt best af en toe recepten van mij. En dan wil het toeval ook nog dat ik Wouter Bijl, die via cidercider.nl probeert de betere cider (en poiré) ook in Nederland wat breder bekend te maken, al weken geleden een recept met cider beloofd had--waar hij nog steeds op wacht.

U begrijpt het al: ik ga hier met de efficiëntie die u van mij kent twee vliegen in één klap slaan. Of eigenlijk drie, want ook ik vind dat cider in Nederland geheel ten onrechte nog steeds een wat ondergeschoven kindje is. Terwijl een goede cider uitstekend smaakt. Zelfs eventueel aan de kerstdis, waarom niet?

Goed, een recept. Voor met kerst of op een ander moment. Erg lekker en sterk geïnspireerd op de Normandische keuken waar de beste cider vancdaan komt. Zoals zo vaak proefde ik het gerecht ooit in een restaurant en besloot ik het, ondanks dat ik weer eens niet om het recept had gevraagd, thuis na te koken. Voor dit gerecht is het belangrijk dat alle ingrediënten, behalve de boter, op kamertemperatuur zijn.

Zeetong met oesters en cider

Nodig voor 4:

- 16 oesters
- 4 tongfilets van ca. 150 g elk
- 4 sjalotjes
- 4 dl goede Normandische cider, brut
- 200 g ijskoude boter (nooit margarine)
- scheutje room
- bieslook, citroensap, peper, zout
- aluminiumfolie

Verwarm zes borden voor. Snijd de boter in kleine blokjes en leg deze nog even in de vriezer. Open de oesters, neem ze uit de schaal en giet het vocht door een zo fijn mogelijke zeef om ongerechtigheden te verwijderen. Als u de oesters door de visman laat openen, vraag dan of hij het vocht er voor u in een bakje bij wil doen en zeef het thuis. Doe het oestervocht met de cider in een pan.

Pel en snipper de sjalotjes en voeg ze aan de cider met het oestervocht toe. Breng dit geheel aan de kook en laat het op halfhoog vuur tot ongeveer de helft inkoken. Draai het vuur laag zodat het vocht tegen het kookpunt aan is en laat hierin gedurende een halve minuut de oesters pocheren. Leg ze op een voorverwarmd bord en dek ze af met het folie.

Snijd de tongfilets in repen en pocheer deze gedurende 4 minuten in het pocheervocht van de oesters. Neem ze uit de pan en leg ze op een tweede voorverwarmd bord afgedekt met folie. Kook op hoog vuur de vloeistof verder in tot u een stroperige massa hebt. Doe er een scheut room bij en breng nog even aan de kook. Draai het vuur laag en klop één voor één de blokjes ijskoude boter bij de saus om ze te monteren. Proef en voeg citroensap, peper en eventueel zout naar smaak toe.

Dresseer de tong en de oesters op warme borden, schep er wat saus over en strooi hierover fijngehakte bieslook. Drink er de rest van de cider bij.

4 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home