Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

21 december 2010

Kerstdessert: onbestemde bruine massa

Een raar kerstdessert? Ach, ik had gewoon "chocoladerisotto met truffel" kunnen schrijven, want dat was wat ik vorig jaar gemaakt heb. Maar hoe verrukkelijk het ook is, het is absoluut niet fotogeniek. Met of zonder flits, al wat je ziet is een onbestemde bruine massa. En laten we eerlijk zijn: dat is het eigenlijk ook. Maar wel een verbijsterend lekkere! Overigens ook een heel machtige, dus we houden de porties klein.

Chocoladerisotto met truffel

Nodig voor vier personen:

- 140 g risottorijst (arborio, carnaroli of vialone nano)
- 75 g pure chocolade met minstens 70% cacao
- 1/4 l volle melk
- 1/4 l room
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 50 g boter
- 1 vers zwart wintertruffeltje
- mespuntje zout

Verwarm vier diepe borden voor. Rasp de chocolade (dat gaat het makkelijkst als u hem eerst een uurtje in de koelkast legt) of vergruizel hem in de keukenmachine. Verhit de melk met de room en roer er de suiker door. Beslist niet laten koken en op zo laag mogelijk vuur warm houden! Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem op laag vuur en doe er de rijst bij. Even omroeren tot de rijst mooi glanst. Schep nu een kleine pollepel van het melk-roommengsel bij de rijst en laat deze, onder voortdurend langzaam roeren, door de rijst opnemen. Doe dan pas een tweede schep van de vloeistof bij de rijst en herhaal tot de rijst na ca. 20 minuten mooi beetgaar is (dus niet tot het melk-roommengsel op is; daar houdt u vrijwel zeker een hoeveelheid van over). De rijst mag vooral niet tot pap koken; de kern van de korrels moet nog "beet" hebben. Draai het vuur uit, rasp de helft van het truffeltje over de risotto en roer door. Roer er daarna de geraspte chocolade door. Dien op in de voorverwarmde borden en schaaf er aan tafel de rest van het truffeltje over. Een glas Banyuls of mooie oude port is hier heel lekker bij.

3 Comments:

 • At 21 december 2010 om 21:36, Blogger hannie said…

  Voor de beide kerstdagen past dit gerecht niet helemaal bij de opzet/mijn tafelgenoten. Maar reken maar dat ik dit eens op een ander moment ga uitproberen!

   
 • At 21 december 2010 om 23:12, Anonymous ellen said…

  Klinkt heel goed maar...hier blijven ze zeuren om de tiramisu. Ik maak dit gewoon een andere keer, je leest er nog wel over. Voor de foto; moeilijk, misschien één enkel lepeltje met een hapje van dit toch prachtige dessert???
  Alvast fijne kerstdagen voor jou en je vrouw!

   
 • At 22 december 2010 om 00:20, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Tja, Ellen, die tiramisu is natuurlijk ook wel de állerlekkerste... zal nog eens een poging doen met de foto.
  Jullie ook fijne feestdagen gewenst!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home