Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 november 2010

Maar waarom?

Mail! Er is wel degelijk lekkere boter te vinden in de super, meldt lezer Vleer mij. Hij stuurt een fotootje mee: Beurre d'Isigny met grof zeezout. Dank! Maar, zo veronderstelt hij: ik ben vast niet zo blij dat deze boter onder het label AH Excellent wordt verkocht. Het is zeker een feit dat ik Excellent lang niet altijd zo excellent vind. Er zit wel het nodige kaf onder het koren.

Wat mij in dit geval echter droef stemt is niet zozeer dat labeltje Excellent, maar het feit dat AH er kennelijk niet beter op heeft gevonden dan deze lekkere boter helemaal uit Isigny-sur-Mer in Frankrijk te gaan halen. Natuurlijk begrijp ik wel waarom: deze boter is, net zoals alle boter die AH verkoopt, geen boerenboter, maar een massaproduct. Het wordt vanuit Normandië wereldwijd geëxporteerd in gigantische volumes en de plaatselijke agrarische coöperatie die in 1932 van start ging met 42 leden is dan ook uitgegroeid tot een gigantisch conglomeraat met diverse fabrieken en ruim over de 1000 leveranciers.

Precies dat maakt dit product zo geschikt voor AH. Want dat is geheid de belangrijkste, zo niet de enige reden dat AH deze boter zo ver haalt en er zoveel voedselkilometers aan vastplakt, terwijl er in ons eigen land net zo goede of zelfs nog veel betere boerenboter wordt geproduceerd: de super houdt er nog steeds aan vast van Maastricht tot Den Helder precies dezelfde producten in de schappen te hebben. In plaats van, zoals in Franse supers heel gewoon is, een deel van het assortiment met plaatselijke producten in te vullen. Wat dan meteen een stuk duurzamer is.

Maar ja, duurzaamheid is nog altijd geen groot genoeg goed in Nederland. Misschien kan de Dag van de Duurzaamheid morgen daar op termijn iets aan helpen veranderen.

3 Comments:

 • At 10 november 2010 om 16:00, Anonymous Janneke said…

  Kaf onder het koken dus, zeg maar.

   
 • At 10 november 2010 om 16:49, Blogger Christel said…

  AH mag dan de 'snob' onder de supers zijn. Vergeleken bij die in o.a. Frankrijk/ Italië is het nog steeds een 'kruidenier'.

   
 • At 10 november 2010 om 19:58, Blogger PaulO said…

  OK, Gerrit jan, ik begrijp en sta ook wel achter jouw argumenten. Maar nu weet ik nog niet of die excellent een goede boter is. Is het een smaakvolle boter voor op brood, en spetterd hij niet de pan uit. Blijkbaar is eerst de vraag geponeerd waar er (nog) goede boter te koop is, niet waar er duurzame boter te vinden is ...

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home