Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

25 november 2010

Jaarprijs vage voeding

De Jaarprijs Goede Voeding, de prijs die elk jaar door het Voedingscentrum wordt uitgereikt aan een industrieel product, ik had het er kortgeleden al over en zal dat betoog niet nog eens overdoen. Wel ben ik de winnaar van dit jaar, AH Extra Mager Vlees, eens van nabij gaan bekijken.

Het blijft een eigenaardige zaak. Wat mij betreft is gezond en verantwoord eten in de allereerste plaats een kwestie van weten wat je eet. Daar lijkt dit product nu juist niet op te mikken. Goed, er zit "minder vet" in doordat een deel van het vlees vervangen is door plantaardige vezels. Maar wat er dan precies in zit, maken de jubelende teksten op de verpakking niet duidelijk. Die vindt het wel mooi geweest met een paar holle juichkreten: "Gezonde keuze", "30% plantaardig", "licht verteerbaar". Informatief, nietwaar? En het Voedingscentrum helpt daar met die prijs nog een handje aan mee. Het signaal: "Dit is gezond. Waarom? Omdat wij het zeggen".

Over die informatieve etikettering nog iets. Dit product wordt te koop aangeboden als "Extra mager rundvlees". Dat is een ronduit bedrieglijke benaming. Een product dat voor slechts 70% uit vlees bestaat, mag volgens de Warenwet geen "vlees" heten, maar heet een "vleesproduct" of (in dit geval) "rundvleesproduct". Ik heb tegen deze door het Voedingscentrum bekroonde volksverlakkerij dan ook een formele klacht ingediend bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Ik houd u op de hoogte.

6 Comments:

 • At 25 november 2010 om 14:22, Blogger Lizet Kruyff said…

  Er staat een korenaar op de verpakking, zit er dus graan in, of is dat alleen maar vanwege die dertig procent plantaardig? Lekker voor al die glutenvrije eters in dit land (1 op de 125). Mag dan wel niet tussen het gewone gehakt liggen, dan gaat het beslist fout.

   
 • At 25 november 2010 om 16:12, Anonymous Debby Koudenburg said…

  Ben benieuwd wat het Voedingscentrum hierop te zeggen heeft. Wat voor mensen werken daar? Zonder enige scrupules of gewoon dom? Fantastisch dat je hier op inspringt, sterkte met de strijd!

   
 • At 25 november 2010 om 16:18, Blogger sabropisac said…

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   
 • At 25 november 2010 om 16:34, Blogger ninaskitchen.nl said…

  Ongeloofelijk, zeg!!! But then again, why am I surprised?! The little respect I had for the Voedingscentrum is now definitely gone. I started making hot lunches for a creche in Amsterdam Oost (I'm a caterer) and all I hear a lot about Voedingscentrum rules, advice and regulations. The institution that advises parents to use margarine and margarine-like products instead of real butter as a spread for their children's sandwiches is, anyway, not worthy of our attention!

   
 • At 25 november 2010 om 22:55, Anonymous Antoon said…

  gezien de reorganisaties binnen de, inmiddels, nVWA zal dit wel geen hoge prioriteit krijgen..
  vandaag toevallig iets over etikketeren geleerd ;) Dit lijkt me gewoon "misleidend".
  Het is even wachten tot er iemand wakker wordt bij de nVWA, overheid of andere instantie ;)

   
 • At 26 november 2010 om 15:09, Anonymous Marsepein said…

  Ik heb het nog nooit gezien, want ik mijd de AH, maar mag ik erop gokken dat het toegevoegde spul goedkoper is dan rundvlees, en dat het totaalproduct duurder is dan gewoon gehakt? En dan wel jubelen over je nepprodukt? Dat is treurig ja.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home