Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

01 november 2010

Eetkompas

Soms loopt het leven van een eetschrijver over wrede paden, lezer. Zo heb ik net de hele morgen voor niets zitten werken: ik sloot de nieuwsbrief die ik had zitten schrijven in de overtuiging dat het een exemplaar van drie maanden geleden was en ik had er geen letter van opgeslagen. Niet alleen ben je dan goed nijdig, de wereld wacht verder niet. Vanmiddag was er al iets anders ingepland. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: ik zit in tijdnood. En daarom ga ik nu iets doen wat ik eigenlijk nooit doe: een persbericht 1-op-1 knippen en plakken. Gelukkig is het bericht van collega Marjan Ippel, die altijd alleen maar zinnige dingen schrijft.

2011: HET JAAR VAN DE PUNK IN FOOD!

Vanaf 19 november is het te koop: het stijlboek voor foodtrends What (not) to eat 2011 van foodtrendwatcher/eetschrijver Marjan Ippel.

Elk modeseizoen wordt ons door de goeroes tot en met het kleinste accessoire verteld what (not) to wear. Maar op eetgebied staan wij consumenten behoorlijk in de kou. Waar kunnen we terecht met prangende vragen als: Kan prosecco nog wel in 2011? En hoe zit het met espresso? Of zwarte peper?

What (not) to eat 2011 geeft de antwoorden. 2011 wordt het jaar van de punk in food. Gedomineerd door een naar de punkperiode van de late jaren zeventig verwijzende anarchistische undergroundhouding. Van stropen, dat een nationale hobby onder chefs en foodies aan het worden is, tot Direct Trade – het rechtstreeks inkopen door onafhankelijke branders van bonen bij de koffieboer – geldt het punkadagium ‘Do It Yourself, make your own rules!’ Foodrules, in dit geval, om met Amerika’s foodgoeroe Michael Pollan te spreken.
Verder moet prosecco nu echt inschikken voor cava en wordt de pepermolen steeds vaker gevuld met witte peperkorrels. En espresso? Zelfs al is slow coffee de Nieuwe Troost, wie een espressootje scoort, hoeft niet schichtig om zich heen te kijken. Het kan namelijk nog. Ook in 2011!

Aan de hand van de vijf windrichtingen - noord, oost, zuid, west & hart - biedt Marjan Ippel een hapklaar overzicht van de belangrijkste invloedsferen in ons dagelijkse eten en drinken. Van what’s hot & what not. Naast trendrecepten, adressen en foodlingo wijzen second opinions van (inter)nationale eetweters de weg in de huidige eetmodes (en -mores). Food=fashion!

Marjan Ippel is oprichter van Talkin’ Food® (www.talkinfood.nl), Neerlands enige 100% onafhankelijke website over trends in eten en drinken. Haar columns verschijnen o.a. in delicious., Santé, Heerlijkheid, WINElife en Holland Magazin. Ook becommentarieert ze met enige onregelmaat foodtrends in het RTL Nieuws.

Johannes van Dam in Het Parool over What (not) to eat 2010:
‘Een aangenaam boek met heel wat informatie. Niets om je neus voor op te halen! En nog met recepten ook!'

Culinair journalist Ronald Hoeben (HP/De Tijd; Foodtube): ‘Marjan schetst ons de kant-en-klare menukaart van wat we straks gaan eten: uitknippen langs de Ippellijn s.v.p.’

Marjan Ippel, What (not) to eat 2011, uitg. Talkin’ Food®, 164 pagina’s fullcolour, ISBN 978-94-91086-01-4; 19,50 euro. Met illustraties van o.a. Dieuwertjemaakt.
Bestel vanaf half november online via www.talkinfood.nl of vraag erom in de boekhandel!

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home