Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

16 november 2010

Eerlijk--nou ja, minstens een beetje

Het zong flink rond op internet vandaag: een spectaculaire groei in het aantal "eerlijke" chocoladeletters--chocoladeletters dus die met "fair trade" cacao gemaakt zijn. Vorig jaar was nog maar 15% van de letters die in Nederlandse schoenen werden gestopt "eerlijk"; nu zitten we al rond 95%. Ik kan me uitstekend voorstellen dat je daar als Oxfam Novib blij mee bent en het de wereld wilt laten weten. Veel sites brachten het bericht.

Toch verwonder ik me elke keer weer over de wonderlijke draaien die links en rechts aan zo'n bericht gegeven worden. RTL kopte bijvoorbeeld dat de oneerlijke chocoladeletters gewoon verdwenen waren, wat nou wel weer een beetje té juichend is, want bijvoorbeeld Droste--toch niet de laatste waar je aan denkt--is nog zo oneerlijk als wat.

Pas bij Food Holland kwam de aap volledig uit de mouw: 95% van de chocoladeletters blijkt geheel of gedeeltelijk (!) gemaakt van eerlijke en duurzame cacao. Gedeeltelijk is natuurlijk een rekbaar begrip: 1% eerlijk is ook gedeeltelijk eerlijk. Helaas is voor zo ver ik heb kunnen ontdekken nergens te achterhalen wat de percentages zijn. Het zou in theorie zó maar kunnen dat één van de genoemde winkels die "100% eerlijke letters" verkoopt in feite nog steeds voor 99% foute chocolade heeft liggen, met een beetje excuuscacao erdoor gemengd.

Het zal zo'n vaart wel niet lopen en we gaan ongetwijfeld de goede kant op. De letters in de schoenen worden dus eerlijker. Nou de letters in de berichtgeving nog.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home