Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

09 november 2010

Ali Katan en de Veertig Boters

40 verschillende soorten boter in de supermarkt, dat zou nog eens wat zijn. Dan wordt de kans dat er een écht goede tussen zit behoorlijk fors. Want van industriële boter, boter dus waarop (vrijwel) altijd op de één of andere manier beknibbeld is, kan ik er zo veel niet bedenken.

Maar zo mooi is het leven niet. In Nederlandse supers ligt zelden of nooit écht goede boerenboter. Met acceptabele mag je blij zijn. En Martijn Katan neemt in deze column van vandaag net zulke grote stappen als de grootboterboeren en is dus net zo snel thuis. Want bij lezing begrijp je dat de meesten van zijn veertig boters margarines zijn.

Later heeft hij het ook nog over "broodsmeersels". Dat zou, dunkt me, een betere generieke naam zijn voor het geheel van boter en margarine--maar dan blijkt hij er plotseling weer uitsluitend margarine mee te bedoelen. Die margarines kun je allemaal kopen, zegt professor Katan. De boter moet je laten liggen, want die is "niet zo gezond". Zo zit er maar weinig vitamine D in.

Nee, dan de margarine. Dat is één van de weinige etenswaren waar vitamine D in zit, roept de professor opgewonden.

Ik ga de professor een standje geven, want hij kletst uit zijn nek. In margarine zit weliswaar vitamine D, maar in tegenstelling tot de vitamine D die van nature in boter zit, is dat een supplement dat eraan is toegevoegd. Hetzelfde supplement dat in die pilletjes zit die je bij de drogist koopt. Daar hoef je dus helemaal geen margarine voor te eten, en als je genoeg vis en postelein eet, heb je die andere al even kunstmatige bestanddelen ook helemaal niet nodig.

Gelukkig maar, want margarine is niet alleen kunstvoedsel, het is ook nog vreselijk vies. Dat laatste is overigens geheel en al mijn mening; er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

8 Comments:

 • At 9 november 2010 om 13:42, Anonymous Anoniem said…

  Jammer toch dat de site van prof. Katan niet de mogelijkheid biedt, te reageren op zijn verhaal. Hij leest graag aan je voor, maar luisteren wil hij niet.

  Wat hij vergat te vermelden, is nog een heel andere reden om boter te prefereren boven 'broodsmeersels'. Die smeersels van Unilever en co worden vaak gemaakt van palmolie en sojaolie. Omdat ons hier wordt wijsgemaakt dat boter zo ongezond is, kopen we zoveel palmoliesmeersels dat de oerwouden in Azië en Zuid-Amerika gekapt moeten worden om al die olie te kunnen produceren. Doodzonde. Die olie is niet bijzonder gezond, of lekker. De enige reden dat hij gebruikt wordt, is dat het het goedkoopste vet is dat op de wereldmarkt verkrijgbaar is.

  Neem biologische, echte Nederlandse roomboter, die wordt niet gemaakt van exotische goedkope olie, maar van Nederlands gras. Dat is wel zo duurzaam. En het smaakt ook nog eens lekker!

   
 • At 9 november 2010 om 16:26, Anonymous Marsepein said…

  Lekker en gezond zijn vaak 2 heel verschillende dingen...

   
 • At 9 november 2010 om 18:28, Blogger PaulO said…

  Het artikel van MB Katan gelezende hebben, vraag ik me toch af wie die leerstoel daar aan de VU thans financiert ...

   
 • At 9 november 2010 om 19:26, Anonymous Anoniem said…

  Mijn steun voor die actie tegen Katan heb je! Hou je ons op de hoogte?

   
 • At 10 november 2010 om 02:29, Anonymous Yvon said…

  Kunstvoedsel... las het pleidooi daarvoor in het boek van Katan. En jij vindt het het vies. Dan ben ik benieuwd wat je ervan vindt dat dé biefstukkenspecialist Loetje daarin bakt. Ik was in elk geval stomverbaasd.

   
 • At 10 november 2010 om 13:19, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Yvon, wat ik daarvan vind heb ik al eens luid en duidelijk op deze plek gezegd. Ik dacht zelfs ook in een commentaar op een stukje op Taste of Matisse, hoewel ik dat niet zeker weet. Maar dus in elk geval hier. http://eetschrijven.blogspot.com/2008/06/lekker-goedkoop.html

   
 • At 11 november 2010 om 08:31, Anonymous Yvon said…

  Dat is ook zo, lees net je reactie terug onder het stukje over Loetje en de link (dat had ik nog niet gelezen), duidelijk. Gelukkig gebruikt de biefman hier dat spul niet, maar kreeg er laatst wel kruidenboter bij. Durf bijna niet te vragen wat je daarvan vindt ;-)

   
 • At 28 november 2010 om 16:53, Anonymous Kookblog RozeMarijn said…

  hear hear.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home