Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

21 september 2010

Zuiderlingen bij AH

U weet: over het algemeen ben ik niet zo'n voorstander van exoten in het schap. Boontjes uit Zimbabwe, aardbeien uit Israël, appeltjes uit Chili, ik moet er niet veel van hebben. Maar vandaag maak ik eens een uitzondering voor AH.

Vanaf eind september komen de palingen die AH verkoopt namelijk ook uit Afrika. Uit Madagascar. Of misschien niet, misschien komen ze uit Mozambique zoals hun Latijnse naam (anguilla mossambica) suggereert. In elk geval komen ze uit de Indische Oceaan.

De reden is natuurlijk dat de anguilla anguilla, de paling die wij als "onze eigen" paling beschouwen (maar die in feite afkomstig is van paaigronden in de Zee van Sargasso) inmiddels donkerrood kleurt op de lijst van bedreigde diersoorten. Daarvoor zijn allerlei oorzaken aan te wijzen. Het feit dat de volwassen palingen door de waterwerken die wij hebben aangelegd niet makkelijk meer de open zee in kunnen om hun paaigronden te bereiken (en vice versa) speelt zeker mee. Het feit dat palinglarven ("glasaaltjes") in grote delen van de wereld--met name in Japan--een delicatesse zijn en bij miljarden worden verslonden zodat veruit de meeste palingen niet meer tot wasdom komen, is beslist een andere factor. Terwijl het kweken van palingen ondanks verwoede pogingen van vooral Japanners tot nu toe nog niet gelukt is.

Vandaar dat AH--laat, maar dat is beter dan nooit--dus nu de anguilla anguilla met rust laat en de bastaardsoort bekend als "zuiderling", onder meer herkenbaar aan de langere vinnen, in de winkel legt. Die paait niet in de Zee van Sargasso maar ten noorden van Madagascar en migreert ook niet naar Europa maar hoofdzakelijk naar het oosten van Afrika. Een deel van de opbrengst zou ook nog eens worden doorgesluisd naar projecten die tot doel hebben om de stand van anguilla anguilla te herstellen.

De zuiderling zou worden gevangen door lokale visbedrijven die streven naar MSC-certificering. Dat zou meer goed nieuws kunnen betekeken, want naar ik begrepen heb is paling niet in trek bij de lokale bevolking--we vissen dus geen voedsel voor hun neus weg. Als nu bij het betreffende visbedrijf ook het bijvangstbeleid een beetje netjes is, mogen we zowaar eens heel blij zijn met AH. Wat dan na alle kritiek die ik hier al op Big Food heb gespuid ook wel eens gezegd mag worden.

3 Comments:

 • At 21 september 2010 om 17:56, Anonymous @rickschoonaard said…

  mooi stuk!

   
 • At 7 oktober 2010 om 20:36, Anonymous Anoniem said…

  kijk even op www.delaatstepaling.nl


  en wat is je mening na het lezen?

   
 • At 16 november 2010 om 18:42, Anonymous Piet Zwart said…

  Okee, anoniem schreef kijk even op de laatste paling . nl

  Okee, daar zit wel wat in zeg ik dan maar.

  Een googlelen op zuiderling en AH paling? dan denk ik dat je beter een paling kan kopen zoals bij mijn visboer. Met zo'n blauw stickertje van Duurzaam palingfonds. www,dupan.nl
  heb ik een beter gevoel bij dan het marketingverhaal van AH

  groetjes Piet

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home