Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

15 september 2010

Visserslatijn

De Gelderlander had een paar weken geleden sensationeel voorpaginanieuws: in het plaatsje Duiven was sprake van een invasie van kreeften. In dichte colonnes marcheerden de dieren over de Duivense wegen. Bezorgde inwoners belden het lokale dagblad zo ongeveer plat. Moesten ze misschien de dierenambulance bellen?

Tja, dat krijg je ervan als journalisten niet zelf even gaan kijken. De "kreeften" in kwestie zijn namelijk Amerikaanse rivierkreeftjes. Deze diertjes zijn door de bank genomen een centimeter of 15 groot. Als je een vinger tussen de schaartjes krijgt, is dat ongetwijfeld niet bijzonder prettig, maar naar het ziekenhuis hoef je er niet voor.

Ik wou dat ik in Duiven woonde. Het diertje is een exoot dat in Nederland een plaag vormt omdat het geen natuurlijke vijanden heeft. Nou ja, behalve de mens dan. Rivierkreeftjes zijn buitengewoon smakelijk, bijvoorbeeld op de gril. Gratis eten uit de natuur: onze grootouders hadden er wel raad mee geweten. Die hadden de Gelderlander of de dierenambulance niet gebeld, maar de vindplaats angstvallig geheim gehouden. Het Gefundenes Fressen was voor hen geweest, en niet voor de krant.

Zou de boekhandel in Duiven het Handboek voor de Vinexjager niet verkopen?

1 Comments:

  • At 16 september 2010 om 13:10, Blogger geesj said…

    ...of trek er een bouillon van! Want hoewel ze misschien redelijk fors lijken, zit er jammergenoeg bar weinig vlees in de kuip.
    Ze zitten overigens op veel meer plekken. Naturalis doet inmiddels uitgebreid onderzoek naar de populatie (zie hier: http://www.kreeftenonderzoek.nl/), en in de gemiddelde sloot in de gemiddelde vinex-wijk heb je er zo een paar te pakken. Mjammie!

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home