Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 september 2010

Maar vast gaan sparen

Gisteren was ik in Gouda. En hoewel ik een bereisd man ben, wat ik dáár nog nooit geweest. Een prettig stadje. Vooral als je er, behalve pittoresk stedelijk schoon, ook nog eens kwijlverwekkende hebbedingen (of is het tegenwoordig hebbendingen?) voor de keuken gaat bekijken. Want dat ging ik.

Ik ben normaal niet zo makkelijk op pad te krijgen voor alweer een nieuw hip keukengadget, maar dit ging verder: KitchenAid heeft onder de naam ChefTouch een compleet systeem voor professioneel sous-vide koken ontwikkeld voor thuisgebruik. Het supertrio bestaat uit een vacumeersysteem, een shock freezer en een stoomoven en uit de demonstratie werd wel duidelijk dat één en ander hooguit in formaat maar zeker niet in mogelijkheden hoefde onder te doen voor professioneel materiaal. Laat ik het zo zeggen: mocht iemand bij KitchenAid besluiten dat ik de ideale trendsetter was en uit dien hoofde morgen bij mij zoiets willen installeren, dan was deze persoon van harte welkom en kreeg hij nog koffie ook.

Het meest indrukwekkend is wat mij betreft de vacumeermachine. Deze trekt niet, zoals de bekende systemen voor thuisgebruik, louter lucht uit een zakje, maar beschikt over een ‘interne vacuümkamer’ waarin een vacuüm gecreëerd en lucht uitgezogen wordt. De druk in het vacuümzakje bedraagt daardoor slechts 5 mbar, tegenover de gangbare 350 tot 500 mbar, voor een nog langere houdbaarheid. Nadeel is wel dat alleen zakjes (en doosjes) van KitchenAid zelf geschikt zijn, iets wat we natuurlijk al van Nespresso kennen. Het zal interessant zijn te zien hoe KitchenAid met deze potentiële monopolie-melkkoe omgaat.

De stoomoven bestaat in twee versies: een gewone stoomoven en een combi-steamer met hete lucht, welke laatste natuurlijk een verkleinde versie is van het systeem dat we uit restaurants kennen. De voordelen zijn bekend en kunnen worden samengevat als mooi mals koken zonder smaakverlies. Wel is het binnenwerk van de oven erg klein: een gebraad voor een echt grote groep gaat vermoedelijk niet lukken, vooral niet als er ook nog bijgerechten moeten worden bereid. Het is de prijs die je betaalt voor het produceren van een dergelijk ingewikkeld systeem op huiskeukenformaat.

Snelkoelen en shockfreezen zijn relatief nieuwe bewaarmethodes die ook weer ontleend zijn aan de professionele topkeuken. De KitchenAid Shockfreezer kan snelkoelen waardoor condensatie geen kans krijgt en in zeer korte tijd een temperatuur van 3°C wordt bereikt, de ideale temperatuur voor het intact houden van voedingswaarde en smaak van zowel rauw als bereid voedsel. Hetzelfde geldt voor invriezen: voedsel wordt in minder dan vier uur op een kerntemperatuur van -18°C gebracht. Daardoor vormen zich geen ijskristallen en blijft de structuur van het voesel intact.

Ik zei het al: het is mooi allemaal en ook ú wilt dat fraais best in uw keuken. Dat wordt dan nog wel even sparen, want voor genoemd supertrio mag de ronde som van 11.100 euro worden neergeteld (waarvan 3.499 voor de vacuümlade en 5.499 voor de shockfreezer). Mocht u in plaats van een conventionele stoomoven een combi-stoomoven willen, dan geldt een meerprijs van nog eens 200 euro. Kijk, dát is dan wel weer te overzien.

Gelukkig kost kijken niets. Dat kan op http://www.cheftouch.eu/.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home