Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

29 september 2010

Lekker


Sorry, beste eetlezers: die bijdrage van gisteren had ik beter niet kunnen doen. Op een moment dat de griep toeslaat en de koorts naar het hoofd stijgt, moet je als eetschrijver het roepen van de plicht negeren. Helaas is er bij een blog met een solistisch karakter zoals dit er geen hoofdredacteur die je vriendelijk zegt weer in je bed te kruipen en terug te komen als je weer beter bent.

Gelukkig gaat het vandaag daadwerkelijk een heel stuk beter, dank u. Ik heb een heerlijk gat in de dag geslapen en heb mezelf en mijn geliefde G.--die een ochtend vrij had--vervolgens verwend met een heerlijke brunch bestaande uit een specialiteit die wij van het Amerikaanse continent hebben meegenomen: blueberry pancakes. Zo wordt vandaag kip gevolgd door lekker, en zo hebben we het natuurlijk het liefst.

Ik noem het met opzet geen pannenkoeken omdat deze ontbijtspecialiteit daar maar marginaal op lijkt. Hij wordt van beslag in een koekenpan gebakken maar lijkt eigenlijk meer op een bijna verdwenen (of kijk ik gewoon niet goed?) Hollandse lekkernij met de naam drie-in-de-pan. Alleen is hij nóg lekkerder. Degenen onder u die ze kennen vragen zich misschien af wat het geheim is van dit luchtige gebak met zijn knapperige randje.

Dat geheim zit in twee ingrediënten: bakpoeder en karnemelk. Die karnemelk wordt niet, zoals vaak gedacht wordt, gebruikt om de pancakes mager te maken en nee, u proeft aan het gebak absoluut niet dat er karnemelk in zit. U moet weten dat natriumbicarbonaat, waaruit bakpoeder bestaat, een wonderlijk goedje is. Het heeft een zure component nodig, waarna het gaat borrelen en allemaal luchtbelletjes produceert. Dat proces wordt bij verhitting nog versneld. Gist heeft trouwens dezelfde reactie met zuur en daardoor komt het ook dat oliebollen zo ontzettend veel lekkerder want luchtiger worden als je ze met spuitwater maakt: koolzuur heeft hetzelfde effect.

Enfin, probeer het zelf maar eens. Hebt u geen karnemelk in huis, dan kunt u eventueel een eetlepel azijn of citroensap door de droge bloem roeren en vervolgens gewone melk gebruiken. Doe er in dit geval iets minder gesmolten boter door.

Zelf at ik de pancakes vandaag met de verrukkelijke biologische bosbessenjam van Peelveen uit het Brabantse Helenaveen. Met ahornsiroop (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel) zijn ze ook geweldig lekker.

Blueberry pancakes

Nodig voor 6 pancakes (brunch voor 2 personen):

- 150 g bloem
- mespunt zout
- flinke theelepel bakpoeder
- 1/2 eetlepel witte basterdsuiker
- 2 eieren
- ca. 1,5 dl karnemelk (mogelijk iets meer, dat hangt van de bloem af)
- 25 g gesmolten boter
- boter voor bakken
- 250 g blauwe bessen

Doe de bloem samen met het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Roer met een garde de eieren erdoor en voeg al roerend scheutje voor scheutje karnemelk toe tot een dik beslag ontstaat; u hebt misschien iets meer nodig dan 1,5 dl. Voeg de gesmolten boter toe en roer tot slot 150 g blauwe bessen door het beslag. Laat twee grote koekenpannen op halfhoog vuur in een paar minuutjes heet worden, doe er boter in en schep in elke pan drie pollepels beslag zodat er drie (min of meer) ronde pannenkoekjes in de pan liggen. Op een gegeven moment komen er belletjes naar boven en ontstaan er luchtgaatjes boven in de pancakes; dit is het moment om ze met een spatel te keren. Eventueel nog wat boter toevoegen en op iets lager vuur aan de andere kant bruin bakken. Serveren op voorverwarmde borden met de overige blauwe bessen. Zet siroop of jam op tafel.

1 Comments:

  • At 29 september 2010 om 18:23, Anonymous mmaas said…

    Goed om te lezen dat je je beter voelt GJ. Goeie tip ook, van dat bakpoeder. Nooit geweten dat dat het geheim is van die lekkere luchtige pancakes (mijn favoriete ontbijt.

    één puntje: jij als seizoenspurist zou toch moeten weten dat het seizoen voor blauwe bessen echt voorbij is. Wat we nu nog kunnen kopen zijn de smakeloze, opgepompte kasbessen en de oneindig smeriger kerosine-varianten...

    Frambozen, dat kan nog wel...

     

Een reactie posten

<< Home