Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

09 september 2010

Goed nieuws?

Het werd over het algemeen gebracht als goed nieuws: de omzet van verse groenten in Nederlandse supermarkten stijgt. In vier jaar werd er voor 1,5 miljard euro aan groenten in de super aangeschaft: 25% meer dan nog maar vier jaar geleden. 's Lands grootste verkoopt nu bijvoorbeeld 39% van alle groenten in Nederland.

Maar moet je daar nou blij om zijn? Ik was van de week even in mijn plaatselijke AH en zag daar een uitermate zeldzaam beeld: verse sperziebonen afkomstig uit Nederland. Die had ik daar al minstens twee jaar niet meer gezien: gewoonlijk komen de verse boontjes van AH uit Kenia, Zimbabwe of Egypte. Niet alleen kan AH ze in Afrika namelijk het hele jaar door krijgen, ook midden in het Hollandse boontjesseizoen is het goedkoper ze van daaruit in te vliegen. Nederlandse plukkers maken de boontjes namelijk te duur. En zo kan het dat veruit de meeste Nederlandse boontjes machinaal worden geoogst en vervolgens--omdat machinaal geoogste boontjes schade hebben--in blikjes terecht komen. En zo hebben ze in elk geval met Afrikaanse boontjes gemeen dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Maar of we daar nou blij mee moeten zijn?

Ik weet niet hoe het met u is, lezer, maar ik vind het groentenaanbod in de super vrijwel over de hele lijn fors inferieur aan wat bij de groentenspecialist of--voor degenen die dat fenomeen nog kennen--in boerderijwinkels of op boerenmarkten kan worden aangekocht. Een betere kwaliteit is dan ook gegarandeerd niet de reden waarom consumenten steeds meer groenten bij de super kopen. Gemakzucht (alles onder één dak, u weet wel) en prijs lijken me veel waarschijnlijker factoren.

Intussen verschraalt het aanbod steeds verder. Hele categorieën groenten raken in het vergeetboek "omdat er niet naar gevraagd wordt". Bijzondere, vaak veel smakelijker, varianten van groenten en fruit halen de schappen van de super niet omdat de grootgrutter meent dat u daar de prijs niet voor wilt betalen, en omdat telers die extra aandacht geven aan kwaliteit en smaak niet voldoende volume produceren om voor de super interessant te zijn. Intussen bepaalt een handjevol inkopers in steeds grotere mate wat er bij u op tafel komt--en vooral wat niet.

Goed nieuws? Dat zou het zijn als het bericht luidde dat de Nederlander meer verse groenten koopt. Maar dat doet hij niet. Hij kiest in steeds grotere aantallen voor inferieure groenten, niet zelden afkomstig van de andere kant van de aardbol. En daar moesten we naar mijn onbescheiden mening vooral maar niet al te blij om zijn.

4 Comments:

 • At 9 september 2010 om 14:43, Blogger Christel said…

  Ik moet je gelijk geven. De sperziebonen die ik vorige week bij de boerderij kocht zijn echt veel lekkereder.

   
 • At 9 september 2010 om 16:11, Anonymous mmaas said…

  Het is inderdaad jammer dat de variatie in het aanbod heel snel verdwijnt. Met een eigen moestuin ontdek je smaken van doodnormale groenten die er door te vroege pluk of veredeling in het professionele aanbos niet meer zijn.

  Maar, dat moet ik toch effe kwijt, de groentenspecialisten hebben het er zelf ook naar gemaakt. Toen ik in Utrecht woonde meed ik de Hollandse groentenspecialisten als de pest. Het ontbrak aan variatie, rijpheid, en smaak. Dat is nog steeds zo: groentenboeren verkopen nu veel slaatjes in vitrines en andere bereide producten om tevergeefs het hoofd boven water te houden. Maar het ruikt er vaak niet eens meer naar groenten.

  Hun Turkse collega's doen het veel beter door exotische groenten en fruit, rijpere (op de veiling goedkoper!) vruchten en veel lagere prijzen. Ik heb me altijd verbaasd over het feit dat een rijpe avocado bij de Turk de helft kost van zijn keiharde equivalent bij de groentenspecialist of supermarkt.

  Overigens, hier in Gouda heb je een Hollandse groentenwinkel met lage prijzen, ruim aanbod (bv. blauwschokkers en schorseneren in seizoen) en het loopt er storm. Flikker dus al die vitrines uit de zaak en wordt weer een echte, goedkope groentenwinkel. Het kan best!
  Want de supermarkt blijft toch die onrijpe, smaakloze troep verkopen. Dat is hun grootste winstmarge.

   
 • At 9 september 2010 om 20:50, Anonymous Petra said…

  Ik ben het met je eens dat het aanbod in de supermarkten om te huilen is, maar helaas is mijn uitwijk naar de groentespecialist ook niet veel vrolijker. Duurder is de groentespecialist wel, maar verser is het aanbod zeker niet, althans dat is niet mijn ervaring hier in mijn omgeving. Zo konden de aardbeiden bij de Zaanse grootgrutter nog wel een dagje in de koelkast overleven, en waren de aardbeiden van de 'specialist' toen al zeer begroeid met schimmel.
  Het is mij een raadsel waar ik nog wel goede groente vandaan kan halen, die ook nog eens goed smaakt en gezond is (en niet die waterbommen van tomaten of de doorgeschoten sla).
  En de supermarkten krijgen de zwarte piet toegeschoven, maar de klant maakt het er zelf ook wel wat naar door liefst bij de Duitse supers te kopen, waar alleen prijs er nog toe doet.
  Hier op het dorp hadden we jaren een kleine kruidenier, die toch de klanten het gehele gamma aan benodigde boodschappen kon bieden, doch hij kon het hoofd niet boven water houden doordat mensen niet voor kwaliteit gaan maar voor kwantiteit. En ook dat laatste is niet zo vreemd doordat de gemiddelde portemonnee in dit land aardig leeg begint te raken.

   
 • At 9 september 2010 om 22:14, Blogger hannie said…

  Eerlijk gezegd was ik verbaasd op de EKOmarkt handgeplukte sperciebonen te zien, want ik dacht dat alle bonen met de hand geplukt werden. Onnozel natuurlijk. Het verschil met de machinaal geplukte (ook EKO) was in prijs heel wat kleiner dan in kwaliteit. Ik heb het geluk dat ik meestal op de EKOmarkt of bij de EKOboer groente kan halen. En anders in de EKOwinkel, maar daar moet je soms ook uitkijken of de groente wel vers is. Hollandse groentespecialisten zijn er bij mij in de buurt al heel lang niet meer. Wel op de gewone markt en daar zijn wel een paar goede bij met een uitgebreid assortiment (nou ja, eentje eigenlijk) De Turkse collega's doen het erg goed: vers, rijp, smakelijk en goedkoop. En zeker niet alleen exotisch groente en fruit. In de supermarkt neem ik wel een enkele keer iets EKO's mee. De Zaanse grootgrutter ziet kans om ook zijn EKOproducten een smaak te geven waar niemand zich een buil aan kan vallen, omdat het nergens speciaal naar smaakt. (Ja, wij vallen ons natuurlijk wel een buil aan die smakeloosheid....)
  Maar ik heb het natuurlijk wel gemakkelijk in de grote stad met alle keuzemogelijkheden. Toch zijn er in dorpen vaak wel allerlei mogelijkheden van bezorgdiensten van EKOboeren en EKOwinkels en van groentetassen.

  PS Let op het consequent gebruik van EKO ipv biologisch in dit stuk. Goed he?

   

Een reactie posten

<< Home