Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 augustus 2010

Vloeibare calorieën

Overigens zijn er mensen voor wie de vraag of de meeste calorieën nu uit frisdrank dan wel uit vruchtensap komen een non-item is. Zij hebben ongetwijfeld kennis genomen van een studie die vorig jaar in het American Journal of Clinical Nutrition verscheen en die uit leek te wijzen dat we ons eerder te dik drinken dan te dik eten.

Onlogisch is dat bepaald niet. Als we het dan toch gaan hebben over waaraan de mens genetisch is aangepast: vloeistoffen die gemakkelijk 500 calorieën per liter (!) leveren horen daar zeker niet bij. Tot nog maar een eeuw geleden dronken mensen voornamelijk water. Koffie en thee--dranken waar overigens zelfs een extreme zoetekauw doorgaans minder suiker in doet dan er in een glas cola zit--werden nog lang niet zo veel gedronken als nu. Een alcoholische versnapering was een uitzondering. Vruchten uitpersen moest je zelf doen en dat kostte de nodige tijd, en bovendien konden we de voedingswaarde die daarmee verloren ging doorgaans niet missen; het spreekwoordelijk geworden "appeltje voor de dorst" werd gegeten. En frisdranken bestonden nog helemaal niet.

Het is dan ook helemaal geen gek idee om op gewicht te blijven vanuit het principe "geen vloeibare calorieën". Dat betekent dus in de praktijk alleen water en koffie en thee zonder suiker. Persoonlijk heb ik er trouwens alle begrip voor wanneer er een uitzondering wordt gemaakt voor wijn en af en toe een bodempje whisky, al geef ik meteen toe dat dat eigenlijk slap is.

3 Comments:

 • At 19 augustus 2010 om 14:28, Anonymous Anoniem said…

  liever een gezond gewicht met een beetje spek door de slapte van het bodempje en het glaasje dan helemaal strak en vergeten te leven en genieten!

   
 • At 20 augustus 2010 om 22:55, Anonymous Yvon said…

  Wat is er nu slap aan een bodempje destillaat of een glas wijn? Zou er moe van worden om alles verantwoord te houden. Huisgenoot is wel het levende bewijs dat je van vloeibare kcal dik wordt. Ik houd het bij een glas Coolbest 's ochtends, maar bij honing in Engelse thee of suiker in Marokkaanse muntthee, dan wel de kcal in wijn... vertaal ze niet in kcal.

   
 • At 21 augustus 2010 om 01:12, Anonymous Anoniem said…

  Nav de volgende post. Halfvolle melk: ca 500 kcal / l.

   

Een reactie posten

<< Home