Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 augustus 2010

Vega eten, vlees weggooien?

Geitenkaas is al een aantal jaren hip. Vooral in vegetarische menu's komt het vaak voor. Terecht natuurlijk, want geitenkaas heeft ontzettend veel smaak en bestaat in tal van variëteiten. Ook uit Nederland komt steeds meer uitstekende geitenkaas, ook van kleine zelfkazende geitenhouders, die gelukkig een revival beleven. Maar zij hebben een probleem.

Voor geitenkaas is namelijk geitenmelk nodig, en die geitenmelk krijg je alleen als er lammetjes worden geboren. Een geit werpt gemiddeld twee jongen, maar ook wel eens drie of vier--en lang niet al die lammeren worden zelf weer melkgeit of dekbok. Er worden er dus de nodige geslacht.

Vroeger was dat geen probleem, toen de plaatselijke geitenhouders alleen nog voor zichzelf en hun onmiddellijke omgeving produceerden. Ze aten geitenkaas, wat armenkaas was, dronken geitenmelk (armenmelk) en aten geitenvlees (armenvlees). De geitenkaas is hip geworden en de melk is mede daardoor een marginaal product waar we ook niet mee blijven zitten. Maar met het vlees ligt dat anders, want geit eten, dat wil de Nederlander tot op de dag van vandaag niet in grote aantallen. Een typisch gevalletje onbekend maakt onbemind, want geitenlam is heel mals en lekker vlees dat bovendien prima in de huidige cholesterolverlagende trend past.

Maar we kopen het niet, en ook toprestaurants nemen niet het voortouw--een belangrijke reden daarvoor is dat chefkoks ook zelden weten hoe ze geit precies moeten bereiden--en dus gaan de jonge dieren op een uitputtend transport per vrachtwagen naar Zuid-Europa, waar geitenvlees wel popupair is.

Dat is natuurlijk allesbehalve diervriendelijk en ook grote onzin, want geitenvlees is zoals gezegd heel lekker. En als onbekend onbemind maakt, dan moesten wij van het Nederlandse eetschrijversgilde maar eens iets tegen die onbekendheid doen. Ik neem daarin vandaag vanaf deze plek het voortouw, door u om te beginnen eens te wijzen op een site waar u allerlei wetenswaardigheden over geitenvlees kunt vinden, inclusief verkoopadressen en recepten. Benieuwd wat u ervan vindt!

4 Comments:

 • At 10 augustus 2010 om 21:08, Blogger hannie said…

  Ja, dat is een dilemma voor een niet-vleesetende kaasliefhebber als ik. En dan niet alleen met geiten.

   
 • At 10 augustus 2010 om 21:32, Anonymous Richelle said…

  Wij eten al jaren geitenvlees, en dan vooral van de overtollige bokken van eigen kudde(tje). Die laten we overigens zo'n 9 maanden rondhuppelen voordat we ze slachten, dan heb je tenminste een 'echte' bout! Heb ik ook mooie foto van - met recept indien gewenst, maar geen idee hoe ik die moet uploaden... als iemand daar interesse in heeft, lees ik het wel. Kan altijd een mailtje met foto sturen.
  Zelfs in Andalucia, waar wij wonen en waar redelijk wat geitenvlees gegeten wordt, bestaan nog een hoop vooroordelen over de kwaliteit van met name wat oudere dieren. Dat vlees zou taai zijn en van ongecastreerde bokken te bokkig smaken... Onze ervaring is dat dat veroorzaakt wordt door een beperkte kennis over hoe geitenvlees te bereiden (hier: in onherkenbare stukken gehakt, in veel olie met knoflook gesmoord met als resultaat vreselijke vette stukjes vlees met relatief grote hoeveelheid bot) en door de manier van slachten. Goed, humaan geslacht vlees is happy vlees en dat kan je proeven!
  Maar goed, geitenvlees is dus hardstikke lekker, zowel de haasjes (in marinade van Tandoori-kruiden met yoghurt op hoog vuur kort braden, smelt weg op je tong), de bouten, het nekstuk als alle overige delen tot gehakt gedraaid.

   
 • At 12 augustus 2010 om 23:24, Anonymous Yvon said…

  Geitenkazen liggen in verschillende vormen in de koella, maar geitenvlees? Er ontgaat mij al wat er lekker is aan saté kambing, vond het ongelooflijk smerig. Samen met lamsvlees in de boycot hier.

   
 • At 9 juli 2012 om 17:08, Anonymous Anoniem said…

  graag zou ik een lekker recept hebben hoe ik het het bokken vlees kan klaar maken .liefst het recept niet al te moeilijke

   

Een reactie posten

<< Home