Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 augustus 2010

Op de kaart

Beste PR-adviseur, mijn miraculeuze vermageringspil ("zonder u iets te ontzeggen vliegen de kilo's eraf") is sinds enige tijd in Nederland verkrijgbaar en ik wil hem graag op de kaart zetten. Hebt u voor mij een goed adviesje? Zeker, beste pillenverkoper. Sponsor eens een wetenschappelijk onderzoek. Hoeft niet duur te zijn. Onderzoekers zitten namelijk in deze verlichte tijden ontzettend om geld verlegen en zien een handreiking uit het bedrijfsleven graag komen.

U lacht, maar zo gaat het vaker dan u denkt. Tal van instanties, zowel commercieel als niet-commercieel, kunnen door iedereen die over de brug komt worden ingehuurd voor het doen van studies. Het doel is meestal niet de mensheid te verlichten met nuttige kennis, maar vrijwel altijd om de media te halen met resultaten waaraan dan uiteraard de naam van de gulle sponsor gekoppeld wordt.

De onderzoeksresultaten zelf zijn vrijwel nooit ergens te vinden. Slimme PR-jongens maken een samenvattinkje en als dat er spectaculair (of gewoon leuk) genoeg uitziet, haalt het de media. Daarbij wordt dus handig gebruik gemaakt van het feit dat de meeste journalisten van publieksbladen het te druk hebben om een onderzoeksrapport helemaal door te spitten.

En zo kon het gebeuren dat De Telegraaf gisteren bereidwillig een open deurtje intrapte en een artikeltje publiceerde waar je met de beste wil van de wereld geen sikkepit concrete en bruikbare informatie uit kon halen. Een komkommerverhaaltje is het, waarin alles wat maar een beetje informatief zou kunnen lijken vooraf wordt gegaan door het relativerende woordje "meestal".

Wie het onderzoek (wat mij betreft een nonderzoek) heeft uitgevoerd, staat er niet in. Wel wie er opdracht voor heeft gegeven: de dieetpil Alli. Beter dan in zo'n stukje vol non-informatie kun je je naam niet laten vallen als je een ontvankelijke doelgroep wilt bereiken.

Doe overigens even navraag vóór u meteen naar de apotheker rent voor een doosje van deze pillen met de farmaceutische benaming orlistat. De Amerikaanse FDA heeft vorig jaar gewaarschuwd dat het gebruik ervan mogelijk tot schade aan de lever leidt; Nederlandse instanties melden als mogelijke bijwerking ernstige nieraandoeningen. Dat waren de auteurs van het persbericht nog vergeten te vermelden.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home