Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

30 augustus 2010

Gezondheidsraad: biologisch wél gezonder

Nee, dat is niet waar. De Gezondheidsraad heeft nooit verklaard dat biologisch voedsel gezonder is dan niet-biologisch voedsel. Dat weet u natuurlijk goed genoeg. De Gezondheidsraad heeft immers het tegendeel verklaard. Dat werd tenminste vorige week overal op internet en in druk bekendgemaakt. Nee, je moet uitkijken met zó maar van dingen uit te gaan zonder dat ze wetenschappelijk zijn onderbouwd. Vindt u niet?

Kijk, daar wilde ik u hebben. Zullen we nu eens, nu we weten wat de koppen beweren, gaan kijken wat er nu eigenlijk in dat rapport staat? Want daar gaat het immers om. In elk geval luidt de titel van dat rapport alvast niet "Biologisch voedsel is niet gezonder", zoals u meteen opvalt. Het heeft feitelijk helemaal geen titel. Dan kun je twee dingen doen: je kunt toch maar geloven wat al die over elkaar buitelende koppen beweren, of je kunt even goed lezen.

Wat is dan wel de conclusie van het rapport? We bladeren naar pagina 5 en lezen daar: "Zoals eerder vermeld, wijzen de wetenschappelijke gegevens er tot nog toe niet op dat de teeltmethode – biologisch of gangbaar – de voedingskundige kwaliteit van voedingsmiddelen beïnvloedt".

Wat staat daar dus in feite? "We weten het nog niet". Precies zoals je zag aankomen toen je bovenaan pagina 3 las: "De stand van wetenschap is verrassend beperkt".

En inderdaad: als je het niet weet, mag je niet zeggen dat het zo is. De kop die hierboven staat, is dus misleidend. Net zo misleidend als wat al die koppen vorige week meldden, en wat al die deskundigen verklaarden.

We weten het nog niet. Zullen we dus maar met boude beweringen wachten tot de stand van de wetenschap ons niet meer verrast door zijn beperktheid? En de spindoctors die er natuurlijk verantwoordelijk voor zijn dat die veel te stellige kop het hele land door is gegaan even een beschaafde trap onder hun achterwerk geven?

3 Comments:

 • At 30 augustus 2010 om 15:09, Blogger Niels said…

  De koppen hadden moeten zijn "er is nog niet bewezen dat biologisch voedsel gezonder of ongezonder is dan bio-industrie voedsel."

   
 • At 30 augustus 2010 om 19:26, Blogger Wouter de Heij said…

  neen, de gezondheidsraad heeft geconcludeerd dat met de huidige onderzoeksmethodes, en op basis van meer dan 50 jaar onderzoek, we niet mogen concluderen dat biologisch gezonder is. Lijkt me helder.

  Wellicht dat we in de toekomst nog ander onderzoeksmethodes zullen gaan 'uitvinden' en dat we dan iets nieuws ontdekken. Dat kan je niet uitsluiten. Persoonlijk denk ik overigens van niet.

   
 • At 30 augustus 2010 om 19:36, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  En toch blijf ik erbij, Wouter: "we mogen niet concluderen dat biologisch gezonder is" is niet hetzelfde als "biologisch is niet gezonder". Op geen stukken na. Die kop is tendentieus en kort door de bocht.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home