Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 augustus 2010

En ook geen bakjes trouwens

"Laatst stuitte ik in de supermarkt op een receptkaart voor maaltijdkippensoep. Op de foto twee vrolijk goedgevulde kommen op een dienblad. Wat had je ervoor nodig?

1 pot kippenbouillon
1 zakje mix voor kip-kerrie
1 zak voorgesneden Thaise roerbakmix
1/2 pak rijst
1 schaal kipfilet
1 blik linzen

Het recept? Verwijder alle verpakkingen, gooi de inhoud in een pan, laat vijftien minuten pruttelen, pureer (heus, het stond er!) en doe in soepkommen met een fleurig servetje erbij".

Zo begint het jongste kookboek van Koken met Karin, en eigenlijk zou ik het best hierbij kunnen laten, want wie deze regels leest weet net zoals ik meteen: als je ooit maar één kookboek koopt, zou dit het best kunnen zijn--en 16,95 is ook nog eens géén geld. Maar ja, je bent eetschrijver of je bent het niet. Ik ga dus nog even volstrekt nodeloos uitweiden.

Wat het eerst opvalt, is dat het zo'n verrukkelijk vrolijk kookboek is geworden. Leuke lay-out, mooie, lichte en onopgesmukte foto's, tekeningen in Karins jaloersmakende stijl: het geeft je allemaal dadelijk zin om aan de slag te gaan. De eenvoud van de recepten is daarbij beslist een extra aansporing, want zelfs de grootste keukenkluns krijgt onmiddellijk de terechte indruk dat het klaarmaken van zelfs het meest gecompliceerde gerecht niet noemenswaardig meer moeite kost dan het opentrekken en opwarmen van een blik e-nummersoep.

Precies daarom is het Karin ook te doen: zij heeft een broertje dood aan al dat kant-en-klaarspul dat vooral naar zout en smaakkunststof smaakt, reden waarom zij elk hoofdstuk opent met een eigenhandig geïllustreerde bloemlezing ingrediëntendeclaraties. Zo kun je ontdekken dat een in de super gekocht pakje "Mix voor ovenpasta tomaat-mozzarella" voornamelijk bestaat uit tomatenpoeder, gejodeerd zout, aardappelzetmeel, suiker, gistextract en maltodextrine. Wat zegt u? Nee, logisch. Ik ook niet.

Dit vrolijke kookboek is verder nog doorspekt met handige kooktips, hints voor verwerking van restjes compleet met recepten en anekdotes uit Karins rijk gevulde eet- en kookleven. 't Is lekker lezen, lekker kijken en lekker koken. Wat dus echt iedereen kan.

Pluspunt van dit boek is bovendien dat iedereen er plaats voor heeft. Kijk maar eens wat een zee van ruimte er ontstaat als je al die onnodige pakjes, zakjes en bakjes hebt weggekieperd. Kan gerust. U hebt ze echt niet meer nodig. Kijk maar:

Vanillevla zoals Karin ze kookt:

- 500 ml volle melk
- 5 eidooiers
- 1 vanillestokje
- 50 g suiker

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het binnenste eruit en doe samen met de melk in een pan met dikke bodem. Laat heel zachtjes een kwartiertje trekken op heel laag vuur, laat nét niet koken. Klop de eidooiers en de suiker met de mixer schuimig in een grote kom. Vis het vanillestokje uit de hete melk en giet de melk al kloppend heel voorzichtig in een dun straaltje bij de eieren. Giet het schuimige mengsel terug in de pan en laat op heel zacht vuur binen (beslist niet koken!) en blijf goed kloppen met een garde. Doe in een schaal en laat iets afkoelen. Dek het oppervlak af met plasticfolie (anders krijg je een vel) en laat in de koelkast koud worden.

Nog te veel moeite? Dan is er nog een snelle (lees: luie) huisvrouwenversie: bind de vla met + 10 gram maizena, losgeroerd met wat melk. Voeg toe aan de pan met melk en ei, de vla wordt nu snel dik en stijft nog verder op tijdens het afkoelen.

Bestellen bij bol.com (Eetschrijven ontvangt een kleine commissie):


Koken met Karin (zónder pakjes en zakjes)
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046807866
NUR: 440
Aantal pagina's: 144
Afmetingen: 20 x 20 cm

Adviesprijs € 16,95

(bestellen bij bol.com kan vanaf 1 september via de link rechts--maar doe dat alleen als u mij met een paar stuivers wilt belonen voor al mijn geheel gratis aangeboden eetgeschrijf)

Labels:

3 Comments:

 • At 1 september 2010 om 13:15, Anonymous MMaas said…

  Even een vraagje hoor GJ: moet je het schraapsel, het stokje, of de hele reutemeut in die melk kieperen?

   
 • At 1 september 2010 om 13:59, Anonymous Koken met Karin said…

  @MMaas, zal ik zelf maar even antwoorden, dat scheelt GJ weer typen ;-) De hele reutemeteut inderdaad, want alles geeft smaak af. Het stokje daarna er weer uitvissen (en afspoelen, laten drogen en in een pot suiker zetten).

   
 • At 1 september 2010 om 20:14, Anonymous MMaas said…

  Perfecto. Bedankt Karin. Ik heb alles in huis volgens mij. Ga ik snel maken. Vooral sinds ik bij de Keuringsdienst de schokkende maar eigenlijk niet zo verrassende ontdekking deed dat in verpakte vanillevla helegaar geen vanille zit! En dat het geel is omdat ooit iemand bedacht dat het geel moest zijn.

  (waarmee ik overigens niet wil zeggen dat er geen heel lekkere vanillevla-zonder-vanille bestaat)

   

Een reactie posten

<< Home