Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

02 augustus 2010

De kip, het ei en de bal

Patrick en Roland zijn twee bijzondere vrachtwagenchauffeurs. Zij proberen namelijk onderweg gezond te eten. Reden genoeg voor de Volkskrant om ze vandaag in een stukje op te voeren, met de vermelding dat zij amper aan hun trekken komen. Het broodje bal blijkt langs de weg zo ongeveer alleenheersend.

Het is natuurlijk jammer dat de enkele trucker die wel gezond wil eten, daarvoor zo veel moeite blijkt te moeten doen. Maar is het langs de snelweg nou eigenlijk zo veel anders dan elders? Ook de gewone winkelende consument wordt het bepaald niet gemakkelijk gemaakt om gezond, smakelijk en duurzaam te eten, zeker niet als het allemaal ook nog goedkoop moet zijn. Want daar wringt natuurlijk in werkelijkheid de schoen: ons eten mag niet alleen in de cabine van de truck maar ook vrijwel overal thuis niks kosten--dit in tegenstelling tot de auto, de flatscreen, de telefoon, de kleren en de vakantie. Gevolg is dat mensen die wél een beetje eisen stellen aan hun voedsel en daar ook best voor willen betalen zich een slag in de rondte zoeken.

Met vrachtwagenchauffeurs is het overigens al niet anders dan met andere consumenten: ze hebben het er in overgrote meerderheid zelf naar gemaakt. Het broodje bal is langs de snelweg zo dominant omdat het goed verkoopt. Net als de diepvriespizza en de Chicken Tonight in de super.

6 Comments:

 • At 2 augustus 2010 om 12:03, Blogger Emru said…

  Weet je waar ik verdrietig van word als ik de koelkast van mijn schoondocher open en een verdroogd plakje sterven op straat worst zie liggen en als mijn kleinzoon van 6 nog nooit tomatensoep heeft gegeten en het zo lekker vind als wij het voor hem maken , wij als grap hebben dat we altijd weten wat onze zoon te eten krijgt die week want dat zijn altijd de aanbiedingen maar zich wel klem eten als het gratis is dit is niet aardig wat ik nu doe maar helaas wel realiteit

   
 • At 2 augustus 2010 om 13:53, Anonymous Yvon said…

  Begrijp dat hele broodje bal niet, dat eet toch vreselijk onhandig? De mannen hier hebben er wel een zwak voor, maar of ik ze ovaal kon maken (naar recept van de Librije), zodat hij precies past op een puntje. Groenten apart maar helaas zitten ze daar nu net niet op te wachten.

   
 • At 3 augustus 2010 om 12:18, Blogger Niels said…

  Yvon, net zoals op het plaatje moet je de bal in plakken snijden. C'est ca!
  Verder is het wel erg, die armoe in de supermarkt. Ben net terug uit Italië en daar zijn gewoon alle verse producten zo veel lekkerder. Wél smaak en vaak zeer goed te betalen. Niemand in Italië zou het bijvoorbeeld snappen dat wij van die enorme smaakloze courgettes verkopen in Nederland. Die kleintjes die ze in Italië overal hebben, die hebben tenminste echt smaak!

   
 • At 11 augustus 2010 om 09:30, Blogger Emmy said…

  Ben het geheel met Niels eens maar dan over de Franse supers daar heb je pas groenten afdelingen!! Je krijgt er trek van als je rondloopt.

   
 • At 11 augustus 2010 om 12:50, Anonymous Anoniem said…

  Oh, ik ben het zo met je eens. Ik begeleid mensen die willen afvallen, maar het lijkt soms inderdaad alsof ze niet bereid zijn te 'investeren' in een gezonder lichaam, zoals ze dat wel doen in flatscreens, auto's enz.

  Gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Langs de weg misschien wel, maar gewoon bij de supermarkt is het beslist niet duurder.

   
 • At 11 augustus 2010 om 14:03, Anonymous Anoniem said…

  Vooropgesteld dat er thuis en gezond beleid gevoerd wordt t.a.v. de dagelijkse voeding hoeft een chauffeur, onderweg, niet echt ongezond of duurder te eten.

  Er zijn genoeg chauffeurs die gebruik maken van de mogelijkheden in hun cabine (koelkast, vriezer, magnetron), om gezond te eten.
  Thuis, door de week een portie extra laten koken, invriezen en op de volgende reis gewoon meenemen.
  Tja, je moet er wel i dan dat je thuis doet. ets voor willen doen. En je moet zelf afwassen...
  Er schijnen zelfs cabines met vaatwassers te zijn!!

  Oh ja, als ik in de Nederlandse supers kijk (welke dan ook) zie ik ook niet altijd de meest verse producten liggen. Maar dat is niet specifiek een probleem van chauffeurs. Dat is een algemeen probleem waar onze Minister van Landbouw zich maar eens over moet buigen. Subsidies voor onze eigen Nederlandse agrariërs en telers, zodat er geen dure groenten uit het buitenland hoeft te worden gehaald, of Nederlandse Klasse A producten naar het buitenland gebracht vanwege een hogere winst.

  Nederlandse producten zijn niet slecht, we moeten als Nederlandse consumenten alleen geen genoegen nemen met B-keuze voor een A-keuze prijs.
  Geen wonder dat onze kinderen steeds zwaarder worden. Het moet goedkoop, snel en op kwaliteit wordt nauwelijks meer gelet. Ook niet door de overheid!

  Raad en tips voor iedereen die eet:
  zorg er voor dat je gezonde en verse producten op je bord krijgt.
  Neem geen genoegen met minder!!
  200 gram groente, 2 stuks fruit, 100-150 gram vlees,vis of gevogelte, 150 gram aardappels, pasta of rijst en als toetje b.v. een schaaltje magere yoghurt.
  Daarnaast 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoormaaltijden.
  Let op dat de verdeling van je eten conform de Schijf van 5 is.

  Wil je meer weten? Neem dan eens contact op met een gewichtsconsulent van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland.

   

Een reactie posten

<< Home