Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

05 augustus 2010

Bijsmaakje

Wie zei er nou dat het lezen van ingrediëntendeclaraties niet leuk is? Je ligt soms in een deuk! Ik zie zo een lespakket voor schoolkinderen vóór me, met de titel "Vind de bedriegers". Volgens mij vinden die dat geweldig. Zo kun je helpen voorkomen dat er nóg een generatie opgroeit met nul komma nul besef van smakelijke en verantwoorde voeding. Maar eens werk van maken?

Het fragment hierboven is afkomstig van een pak Lipton Ice Tea, volgens het opschrift van de variëteit "Orange Passion". Je zou dus, als ietwat naïeve consument, verwachten dat er sinaasappel en passievrucht in zit. Nou, dan kom je niet bedrogen uit. In dit drankje, dat vooral naar synthetische perzik smaakt (u ziet: geen opoffering is uw eetschrijver te veel) bestaat inderdaad voor liefst éénvijfhonderste uit sap van deze vruchten--en dat is dan nog grootmoedig naar beneden afgerond. In feite zit er 0,1% passievruchtensap in en liefst 0,17% sinaasappelsap.

Uit deze ingrediëntendeclaratie op dit pak kunt u in elk geval aan de hand van een eenvoudige gebruiksaanwijzing ondubbelzinnig opmaken dat de inhoud voor ruim 99,5% bestaat uit suikerwater, waar vervolgens iemand langs is gerend die in zijn prille jeugd eens een vluchtige romance heeft gehad met een liefhebster van sinaasappelen en passievruchten. Proost.

1 Comments:

  • At 5 augustus 2010 om 13:48, Anonymous Robin said…

    Dat lijkt me redelijk normaal toch, bij thee? Dat is water met een smaakje eraan. De smaakmakers zelf zeef je eruit.

     

Een reactie posten

<< Home