Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

12 juli 2010

Sonja, Frank en Karine

Een interessant bericht op ProfNews: de pensionering van La Bakker heeft nefaste effecten op de omzetten van een aantal A-merken. De eierkoekenprofetes had de gewoonte in haar geschriften kwistig met merkproducten te strooien--en nu er minder mensen sonjabakkeren, zien de fabrikanten daarvan hun verkoopcijfers dalen.

Ja, Sonja kon er wat van. Gouda's Glorie zal met vreugde hebben gezien hoe zijn Bak & Braad, een buitengewoon schimmig spul met allerlei bestanddelen die een weldenkend mens bij nader inzien liever niet in zijn lijf wil hebben en met nota bene zo'n 20% méér calorieën dan de door Sonja in de banvloek gedane boter, hip werd onder afslankgegadigden. Ook op Liga was La Bakker bijzonder dol: een koek die nog alom als "verantwoord tussendoortje" geldt maar die je, na bestudering van de ingrediëntendeclaratie, voordelig blijkt te kunnen substitueren voor een zak chips. Nee, persoonlijk ben ik blij dat deze dame heeft besloten haar orakel aan de wilgen te hangen. Maar dat was ongetwijfeld bij de trouwe lezers reeds bekend.

Inmiddels heeft de voedingsindustrie haar hoop uiteraard gevestigd op het nieuwe orakel, Dr. Frank, en wil men zien of daaraan niet wat te verdienen is. Tja, zo gaat dat. Het volk vraagt en de voedingsindustrie levert. Althans, zij lijkt te leveren als je de claims op het etiket wilt geloven. Ingrediëntendeclaraties lezen doet nog steeds bijna geen mens. Dat is natuurlijk bijzonder prettig voor wie goedkoop wil produceren om duur te verkopen.

Dan is het toch prettig als er ook nog iemand als Karine Hoenderdos is. Haar boek "Puur gezond!" heb ik al ettelijke maanden in huis, terwijl ik blijk het hier nooit besproken te hebben. En dat is volkomen onterecht, want "Puur gezond!" is een boek naar mijn hart. Het schettert niet over individuele voedingsproducten, maar schetst op intelligente en toch begrijpelijke wijze hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet. Daarbij gaat het uit van pure, onbewerkte producten in plaats van allerlei twijfelachtige industriële rommel, en heeft het ruimschoots aandacht voor duurzaamheid.

Het boek probeert niet alles ineens te doen en gaat ook niet voor de spectaculaire (en zelden duurzame) resultaten, maar gaat uit van een realistisch en haalbaar 8-stappenplan. Daarbij is er niet alleen aandacht voor wat er gegeten wordt (wat er overigens over het algemeen meer dan smakelijk uitziet) maar ook voor de dagelijkse gewoontevorming, met waardevolle tips over hoe die aan de passen.

Bijzonder verfrissend is dat dit boekje niet mee blijkt te waaien met de bekende winden die we kennen uit de reclame van de voedingsgiganten. Zo doet het niet panisch over vet maar vertelt het dat vetstoffen een noodzakelijk bestanddeel van ons voedingspatroon zijn en wijst het de lezer de weg in de verschillende soorten vetten.

Misschien is dat nog wel het prettigste in "Puur gezond!": dat het je geen losse stukjes informatie voorkauwt die je vervolgens kritiekloos dient te volgen zonder te begrijpen waarom precies, maar dat het je leert begrijpen hoe een gezond voedingspatroon in elkaar zit, zodat je uiteindelijk het kunstje zélf onder de knie hebt. Ja, op zo'n boek heb ik eigenlijk best lang gewacht. Zodat het eigenlijk totaal onbegrijpelijk is dat ik het niet meteen besproken heb. Nu ja, beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, moet u maar denken. Bij deze!

Bestellen bij bol.com (Eetschrijven ontvangt een kleine commissie):Puur Gezond! Slank in 8 stappen
Afvallen met lekker en echt eten
Karine Hoenderdos
Uitgeverij Thoeris
Paperback 205 pagina's, € 19,95
ISBN 9789072219671

Bestellen via bol.com

Labels:

2 Comments:

 • At 13 juli 2010 om 16:58, Anonymous Ilona said…

  Grappig - Karine doet precies zoals ik: wél altijd roomboter in plaats van die ranzige marg- of halvarine, maar om op gewicht te blijven meestal magere yoghurt en halfvolle melk. Ik doe dat gewoon zomaar.

  Karine doet dit alleen overkomen als een logische keuze, omdat roomboter zo'n "mooi, puur product is", maar ik ben er nog niet achter waarom ze dan vindt dat volle yoghurt en volle melk dat niet zijn!

  Beetje sneu voor de volvette yoghurt en -melk, die toch werkelijk heel wat hemelser zijn dan hun magere varianten!

   
 • At 16 juli 2010 om 11:28, Anonymous Karine Hoenderdos said…

  Hoi Ilona,

  Tja, hoe puur zijn volvette melk en yoghurt als ze in de zuivelfabriek kunstmatig op 3,5% vet worden gebracht?
  Maar je hebt gelijk: volle melk en yoghurt en kwark vinden veel mensen lekkerder dan de magere varianten. Zelf vind ik het verschil overigens niet zo overduidelijk hemels als het verschil tussen halvarine en roomboter. Zeker niet als je melk in de koffie doet of noten en vers fruit door de yoghurt roert. En aangezien het boek bestemd is voor mensen die willen afvallen en omdat ik ruime hoeveelheden zuivel 'adviseer' vanwege het hoge eiwitgehalte, leek het me goed om voor zuivel te kiezen voor de magere en halfvolle varianten. Dus eigenlijk precies zoals jij het ook 'vanzelf' doet.

  Groet, Karine

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home