Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

28 juli 2010

Lieglimonade

Nieuws uit de VS: Vitaminwater is niet gezond. Dat heeft een federale rechtbank beslist. De in de VS gebruikte slogan Keeps You Healthy as a Horse vond de edelachtbare een "absurde claim" voor een drankje dat aanzienlijk meer suiker bevat dan vitaminen. Fabrikant Coca-Cola probeerde zelfs nog aan te voeren dat "iedereen toch wist" dat dit soort claims onzin waren: vergeefs.

In Nederland is Vitaminwater ook te koop en in tegenstelling tot de VS mag het hier voluit zijn onterechte gezonde imago uitdragen: de stichting "Ik Kies Bewust" heeft het goedje toestemming gegeven om het betreffende logo te voeren en verklaart daarmee in feite dat het een goede keuze is voor mensen die op hun lijn willen letten. Hoe kan dat nou?

Het kan geen kwaad om de marketingtruc waar Nederlanders in forse aantallen intrappen hier nog eens uit de doeken te doen. Door de naamgeving suggereert de fabrikant dat zijn flesjes water bevatten dat met vitaminen extra gezond is gemaakt, een indruk die nog versterkt wordt doordat het goedje, op aanbeveling van de marketingafdeling van Nederlands distributeur Vrumona in de super tussen het bronwater staat. Tegenover de stichting "Ik Kies Bewust" verklaart Vrumona echter dat het gaat om een frisdrank die minder calorieën bevat dan andere frisdranken. Daarmee is het drankje in het segment frisdranken inderdaad een minder onverantwoorde keuze dan een aantal andere. Natuurlijk is het ook een veel minder gezonde bewuste keuze dan water. Coca-Cola bevat per 100 ml 42 kCal, Vitaminwater 19, water uiteraard 0,0.

Ook in Nederland ligt Vitaminwater onder vuur, wat uiteraard niet naar de zin is van Vrumona. Volgens de marketingjongens daar bewijzen de goede verkoopresultaten dat er behoefte is aan het suikerwatertje met zijn suggestieve benaming. Dat je volgens die redenering dus nóg beter Coca-Cola kunt kopen, worden wij geacht niet te bedenken.

Nog één keer: wie een frisdrank tegenover de consument water noemt, belatafelt de kluit en hoort teruggefloten te worden in plaats van aangemoedigd. Héél soms zou je hier wel eens wat Amerikaansere toestanden willen.

4 Comments:

Een reactie posten

<< Home