Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 juli 2010

Gesneden

Soms vallen je op de vreemdste momenten dingen in. Zo stond ik vanmiddag brood te snijden. Dat doe ik best vaak, want brood dat je zelf snijdt blijft langer lekker. Ik sneed er lekkere dikke sneden van, zoals mijn grootmoeder vroeger ook deed. Lekker iets om in te bijten en op te kauwen. Met zo'n stevige korst.

Ineens bedacht ik iets. Die stevige, lekker dikke sneden die zo gewoon waren toen uw eetschrijver nog een eetschrijvertje was, die komen bepaald niet uit de snijmachine van de (af)bakker of super. Zo dun kreeg oma ze niet gesneden, en dat wilde ze ook niet.

Maar op die dunne sneden, waarvan we er dus méér eten, leggen we wel dezelfde hoeveelheid boter (of meukmargarine, wanneer u dat spul eet) en beleg, zo niet méér. En zo eten we dus minder van die stevige, vullende massa en meer van het calorierijke spul waarmee we hem beleggen.

Ik zeg: terug naar de lekkere dikke boterhammen van vroeger, desnoods dubbele waarvoor je dan als klein knaapje je mond flink ver open moest sperren. Wedden dat dat een veel betere start is voor junior dan al die kunstgrepen waar ze op de STER mee adverteren?

3 Comments:

 • At 9 juli 2010 om 01:51, Anonymous Yvon said…

  Zelf snijden doe ik zelden, maar ik haal wel loeizwaar voorgesneden brood (Zwarte Sjaan heeft de bakker die genoemd). Met 8 à 10 sneden per dag probeer ik er wat gewicht aan te kweken, maar beleg het volgens meneer Matisse te gezond. Misschien moet ik dus gaan doen wat jij juist niet aanbeveelt ;-)

   
 • At 9 juli 2010 om 10:20, Anonymous Turkse Wijnen said…

  Helemaal eens wat betreft het zelf snijden van 't brood. Geeft ook een beter gevoel met het product 'brood.' Maar wel een vraag: 'wat is de beste manier om brood te bewaren? Broodtrommel? Koelkast?'

   
 • At 11 juli 2010 om 15:11, Blogger Niels said…

  Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is, dus zonder kruimels en condens.

  Bewaar brood NIET in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat u voor langere tijd wilt bewaren, kunt u het best invriezen.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home