Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

09 juli 2010

Geen winterkost

Gisteren at ik kapucijners. Als ik dat aan mensen vertel, is menigeen verbaasd: winterkost, met deze warmte? En ja, als je eens gaat googelen naar recepten met kapucijners, dan vind je inderdaad veel winterse gerechten. In de ingrediëntenlijst staat dan meestal "1 pot (of blik) kapucijners". The horror! The horror!

De kapucijners kent bijna iedereen als zo'n bruin geval, dat in de beleving van velen moeiteloos inwisselbaar is met de bruine boon. Dat komt doordat in Nederland late kapucijners veel gedroogd worden, en vervolgens in conserven verwerkt. Die kapucijners zijn dan groot en bruin. En, haast ik me erbij te zeggen, op geen stukken na zo lekker als de jonge kapucijners in de peul die nu verkrijgbaar zijn, en die de mooie groene peulvruchtjes leveren die u bovenin de foto ziet staan. De andere twee zijn tuinbonen, respectievelijk enkel (links) en dubbel gedopt. Ook zo'n heerlijke peulvrucht van het seizoen, die dan tenminste in de potjes van meneer Hak nog een beetje lijkt op zijn verse soortgenoot.

De kapucijners die wij voor dit gerecht gebruikten (zij waren mijn inbreng in het door Maarten van Caulil van de gelijknamige delicatessenzaak aan de Amsterdamse Haarlemmerstraat georganiseerde improvisatiediner gisterenavond), waren blauwschokkers, een prachtig oer-Nederlands ras waarvan de peulen blauwpaars zijn--je vingers zijn dat trouwens ook na het doppen. Het is een peulvrucht die al even delicaat van smaak is als de jonge doperwt, en feitelijk ook precies zo kan worden klaargemaakt. Kort koken met wat zout (de 30 minuten die in veel recepten worden gegeven zijn naar mijn onbescheiden mening ongeveer drie keer te lang) en zo puur mogelijk genieten.

Puur? Ja! Wij hadden in het midden van dit zomerse peulvruchtentrio gerookte tonijn. Die was fantastisch lekker, maar dit gerecht had hem niet nodig. Meer nog: hij stoorde. Volgende keer zorg ik dat de kapucijners de ster van de show zijn. Dat verdienen ze.

Overigens: zoek verse kapucijners niet bij uw supermarkt, want die vindt twintig tegen één dat u prima zonder kapucijners kunt leven. Laat u de wet niet voorschrijven maar ga naar de betere groentenspecialist. Maak van de gelegenheid gebruik om eens te kijken wat hij allemaal heeft wat de super niet heeft, en realiseer u wat ons door de distributiegiganten allemaal onthouden wordt. Een regelrechte schande!

8 Comments:

 • At 9 juli 2010 om 18:31, Blogger rayalichan said…

  Of ga gewoon naar de markt (met een K dit keer!) Op de Dappermarkt (hoek Oosterparkstraat): vandaag 2,75 per pond (da's 1/3 van wat we er een maand geleden voor betaalden!)Een zomer is voor mij niet compleet als er niet minstens 2 keer kapucijners gegeten zijn.met een uithe, cantharellen en een spekje...

   
 • At 9 juli 2010 om 18:59, Blogger PaulO said…

  Gerrit Jan, eigenlijk ben ik stikjaloers dat je de mogelijkheid hebt om zo'n groentenkeuze te vinden. Ik heb het gevoel dat hier in Bergen op Zoom de paar groenteboeren die er nog zijn, het al zelf hebben opgegeven. De keuze is niet eens zo veel groter dan dat wat je vindt bij AH of Jumbo. Wel houden ze zich bezig met bakken vol 'verse" salades, gemaakt voor mensen die te lui zijn om zelf te snijden of misschien niet meer weten hoe ze bvb. een bietje moeten schoonmaken. Ze verkopen gvd zelfs opschepbare bakken vol met chocolademousse (ja, de groenteboeren), en yoghurt met partjes mandarijn. Da's toch armoe als je bvb. zoals jij kapucijners zoekt?
  Toppunt? De groentenboer die je vewijst naar de viskar voor zuring, "want dat is toch een vis?"

   
 • At 9 juli 2010 om 22:16, Blogger hannie said…

  @rayalichan: De Dappermarkt kruist de Oosterparkstraat niet. Ik gok op de hoek met de Van Swindenstraat? Die groenteman heeft nogal veel.

  @Paul: Bergen op Zoom heeft een natuurwinkel dus wie weet... Tegen minder leuke prijzen vermoed ik. Op de biologische markt op de Van Eesterenlaan had ik een pond voor 4,50, denk ik, en doperwten voor 2,95.

   
 • At 9 juli 2010 om 23:40, Anonymous ellen said…

  Heerlijk verse kapucijners of verse erwtjes. Ik kan ze hier alleen op de markt in Helmond kopen. Wel duur. Ik kreeg op mijn weblog een vraag van een lezer waarom die verse erwtjes/kapucijners toch zo duur zijn. Een blik erwtjes of kapucijners kost bijna niets. Rara hoe kan dat? Weet jij daar iets over te vertellen?
  Ik heb dat beetje meer geld er trouwens graag voor over, ze zijn er maar even en ook in de keuken moet je gewoon priorititen stellen, maar toch...

   
 • At 11 juli 2010 om 10:58, Blogger Lizet Kruyff said…

  Ja, verrukkelijk verse kapu's of erwtjes, of tuinbonen. Liefst uit de eigen moestuin, maar wie die niet heeft kan bijvoorbeeld ook bij de Ommuurde Tuin in Renkum terecht. Sowieso een feest om eens heen te gaan. www.ommuurdetuin.nl
  Nee, ik heb geen aandelen :-).

   
 • At 12 juli 2010 om 09:25, Blogger Arden said…

  O, heerlijk! Verse blauwschokkers. Ik had het er van de week nog over. Het is alweer wat jaren gelden dat ik ze at (uit de moestuin van mijn ex-schoonmoeder). Toch maar weer eens op jacht gaan naar een groentenwinkel die ze wel verkoopt.

   
 • At 13 juli 2010 om 11:18, Anonymous Anoniem said…

  De biologische markt op zaterdag op de Nieuwmarkt in Amsterdam is een absolute aanrader voor blauwschokkers en ander heerlijks dat ze in de supermarkt niet hebben. PaulO: een tripje naar de stad waard hoor!

  Ik heb er een heerlijk maaltje voor mijn dochtertje van gemaakt: verse kapucijners met aardappeltjes.

   
 • At 14 juli 2010 om 20:52, Anonymous ard said…

  Lekker! wij hebben ze liggen, toch nog een groenteboer die geen gesneden salades in de toonbank heeft verstop! Maar ja, Middelburg... is wel aan te rijden vanaf BoZ. Er zijn er zelfs die er komen eten vanuit Almere..

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home