Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 juni 2010

Wit en geel

Het toetje op het fotootje hiernaast is net niet helemaal goed gelukt. Dat lag overigens niet aan de aardbeien. Dat waren namelijk Lambada's, één van de lekkerste rassen die er bestaan, van Jan Robben ook nog. Ze kwamen uit de supermarkt (DEEN) en dat was een primeur.

Ik kocht er anderhalve kilo van en vond het wel een aardig idee om er vanille-ijs bij te serveren. Uiteraard niet uit een doos uit het koelvak, want dat is hooguit verdienstelijke middelmaat. Ik draaide zelf even wat ijs, en dat doet u natuurlijk ook als u een sorbetière hebt, en helemaal als u dat een zelfvriezer is. IJsliefhebbers: kóóp zo'n ding. Ik beloof u: uw geluk zal grote hoogten kennen.

Vanille-ijs

Nodig:

- 400 ml volle (!) melk
- 250 ml slagroom
- 2 eierdooiers
- 6 eetlepels suiker
- 1 vanillestokje van goede kwaliteit

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en doe het met de melk in een pannetje. Verhit de melk tot tegen het kookpunt en draai het vuur helemaal laag tot de melk tegen de kook aan blijft. Laat zo een half uur of langer trekken.
Draai het vuur uit en vis de twee halve vanillestokjes uit de melk. Schraap met een scherp mesje het merg eruit en roer dit door de melk (bewaar de uitgeschraapte stokjes en gebruik die bv. om suiker mee te parfumeren).
Draai het vuur weer op de laagste stand aan. Klop de eierdooiers los en klop ze vervolgens door de melk. Blijf kloppen tot de massa licht begint te binden. Draai het vuur uit en blijf nog minstens tien minuten kloppen om te voorkomen dat de dooiers klontjes vormen. Roer er nu 6 eetlepels suiker door (meer mag natuurlijk maar u vindt ijs toch óók vaak te zoet?) en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er de koude room door, laat als u geen zelfvriezende ijsmachine hebt nog even in de koelkast verder afkoelen en laat vriezen.

Dat was lekker met die aardbeien. Nu houd je van vanille-ijs volgens dit recept dus altijd twee eiwitten over. De volgende dag besloot ik daar citroenmeringues mee te maken, waarvan ik dacht dat ze ook wel lekker zouden zijn bij aardbeien en ijs.

Citroenmeringues

Nodig:

- 2 eiwitten
- 3 eetlepels suiker
- mespuntje zout
- rasp van 1 citroen (alleen het gele gedeelte van de schil)

Verwarm de oven voor op 100 graden hetelucht of 110 graden boven- en onderwarmte. Doe een mespuntje zout bij de eiwitten en klop ze in een brandschone glazen of koperen kom op de lage stand van de mixer tot sneeuw. Meng er nu de suiker bij en blijf kloppen tot er piekjes op de sneeuw blijven staan als u de mixer eruit tilt. Klop er nu nog even snel de citroenrasp bij.

Vet een stuk bakpapier zo groot als uw bakplaat in met wat boter. Schep met een eetlepel klodders eiwitschuim op het bakpapier en laat het een uur in de oven bakken. Draai de oven 25 graden hoger en laat nog een half uur bakken. Neem de meringues (die dan nog heel zacht zijn) uit de oven en laat ze afkoelen en uitharden.

En wat was er nu niet helemaal gelukt? Twee dingen: ten eerste waren de meringues iets te hard gegaan doordat ik de oven met mijn verstrooide eetschrijverskop per abuis naar 175 in plaats van 125 graden had gedraaid. Ze waren lichtbruin gekleurd en hadden een ongewenst caramelsmaakje in plaats van de pure frisse citroensmaak.

Het tweede wat niet helemaal goed was, was dat aardbeien heerlijk zijn zowel met vanille-ijs als met citroenmeringue, maar niet met allebei. Koop dus genoeg aardbeien en maak er twee afzonderlijke feestjes van. De Lambada's zijn hoe dan ook de ster van de show.

1 Comments:

  • At 9 juni 2010 om 01:15, Anonymous Anoniem said…

    Hello!! My name is SIMAUMA. I write blog about the food.Please look.And I am glad if I link to your blog. (URL)http://food-collection-simauma.blogspot.com/

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home