Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

17 juni 2010

Voedselindustrie: de wetgever is de schuld

Laat ik dit vooropstellen: ik ben het niet altijd eens met Foodwatch. Hoewel ik de grondslagen huldig, vind ik de aanpak van deze zelfbenoemde waakhond dikwijls wat demagogisch. Foute aanpak, denk ik dan. Misleiding van consumenten is een gevolg van simplistisch redeneren. Daar moet je geen simplisme tegenover stellen.

Aan de andere kant vindt de voedingsindustrie Foodwatch kennelijk een lastige luis in de pels, en dat is meegenomen. Je moet industrieën niet te veel het idee geven dat ze niet op de vingers worden gekeken, want dan maken ze er helemaal een potje van. Met een regelmatige kritische noot voelen ze tenminste nog de noodzaak het allemaal een beetje verkoopbaar te houden, naar de consument toe. Dat is trouwens ook mijn eigen drijfveer.

Soms gaat dat verkopen de kolderieke toer op. Zo bleek althans eerder deze maand, toen een clubje vertegenwoordigers van voedingsgiganten huilerig kwam vertellen dat Foodwatch geheel ten onrechte de zwarte piet bij ze neerlegde. Het is namelijk allemaal helemaal hun schuld niet: het komt door de wetgever. Die laat te veel ruimte voor leuterverhalen rond voedingsproducten. En dan kun je de voedingsindustrie natuurlijk niet verwijten dat ze die leuterverhalen ook verkopen. Alleen omdat het mag.

Kijk, dat is nu een interessante insteek. Het mag, dus is het jouw schuld niet dat je het doet. Laat dat gegeven even een tijdje als wijn rondwalsen en proef het eens van alle kanten. Het wordt steeds absurder. Zeker als je bedenkt dat er in allerlei sectoren in de afgelopen decennia allerlei zelfregulering is doorgevoerd, meestal om te voorkomen dat de wetgever nog strengere beperkingen zou stellen. Maar de voedselindustrie is van de eerste gotspe niet gebarsten: het is niet verboden, dus kunnen wij er ook niets aan doen dat we het doen.

Beste levensmiddelenbobo's, weet u wat ook niet door de wetgever verboden is? Koeievlaaien eten. Ik zou zeggen: ga uw gang. U kunt het immers zelf niet helpen?

1 Comments:

  • At 17 juni 2010 om 16:01, Anonymous Anoniem said…

    Eigen kak eten is slechts een aanbeveling...
    http://www.youtube.com/watch?v=JsYZ9UHGLwU

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home