Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

23 juni 2010

Dag van de Aardbei

Het was eigenlijk toevallig dat deze advertentie vandaag in de Volkskrant stond. Maar nu dat zo is: denk er even over na. Voor 1,79 per pond moeten aardbeien worden geplant, verzorgd, geplukt, vervoerd en bij de super in de schappen geplaatst. En vervolgens moet die super er nog iets op verdienen. Je kunt je wel voorstellen voor wat voor bedragen de telers zich uit de naad werken.

Hollandse aardbeien, staat er. In dit geval gaat het om Elsanta's. Een aardbei die stevig is en goed tegen transport kan, en die een week na het plukken nog in voldoende conditie is om verkocht te worden. Een aardbei waar vooral de distributie blij van wordt omdat hij in de eerste plaats is veredeld op stevigheid. Smaak komt op de tweede plaats, zelfs al smaakt hij stukken beter dan die vieze Spaanse dingen waar de super u buiten het seizoen mee af durft te schepen. En dan wordt de Elsanta die in de super ligt met het oog op de distributie ook nog eens meestal zo vroeg geplukt dat hij zijn smaak toch al niet optimaal ontwikkelt.

Er zijn lekkerder aardbeien, veel lekkerder zelfs, maar die bereiken de super zelden. Omdat ze door hun teeltwijze te duur uitvallen om voor dit soort schandalige stuntprijzen te worden verkocht. Omdat de veiling ze gewoonlijk niet wil hebben omdat ze "te rood" zijn. Omdat ze echt binnen drie dagen na de oogst moeten worden verkocht, en dan snel opgegeten (niet dat dat laatste een probleem is). Dat soort aardbeien zijn er, en ze beginnen zowaar bij sommige supers op te duiken, omdat de teler ze rechtstreeks verkoopt zodat de lijnen kort blijven en de veiling er met haar rare kwaliteitscriteria niet tussen zit. Bij DEEN en Plus zijn ze dezer dagen regelmatig te vinden. Maar dus niet voor 1,79, goddank.

Desondanks gaat het nog niet geweldig met de smaakaardbei en denkt nog altijd een meerderheid van de Nederlanders dat aardbeien zo horen te smaken als het stuntfruit van Dirk of het vliegende winterfruit van AH. Of de #strawberrymob (zoals dat op Twitter heet) die op zondag 4 juli in Amsterdam wordt gehouden daar verandering in kan brengen, valt af te wachten. Maar het is een nobel initiatief, waaraan ik dan ook graag mijn steentje bijdraag. Wat er precies gaat gebeuren, is ook mij nog niet bekend. Wel dat Amsterdam kennis gaat maken met de lekkerste aardbeien die Nederland voortbrengt. En dat dat allemaal gaat gebeuren op een nog nader te bepalen plek in de hoofdstad. Om het allemaal mee te maken, moet u er op zondag 4 juli om 14:00 uur zijn. Waar, dat leest u te zijner tijd hier. Maar dan kunt u het nu in elk geval al in uw agenda zetten.

Ik zou 't doen.

6 Comments:

 • At 23 juni 2010 om 23:21, Anonymous Jan Robben said…

  de kostprijs van deze aardbeien (Elsanta) voor de teler zit zo rond de 1,35 per doos. Dius iemand verdiend aan deze actie niks. Ik denk dat ik weet wie.

   
 • At 23 juni 2010 om 23:22, Anonymous Jan Robben said…

  sorry voor de taalfouten in de vorige bijdrage "verdient" "dus"

   
 • At 24 juni 2010 om 00:03, Anonymous Robert Jan said…

  € 1,79 is belachelijk en schandalig bovendien. Maar dat ik bij mijn versspecialist (vroeger nog gewoon groenteboer) midden in het aardbeienseizoen nog steeds € 5,50 voor een doosje Sweet Supremes van Wil Beekers betaal lijkt me óók niet helemaal in de haak...

   
 • At 24 juni 2010 om 09:56, Blogger Kari said…

  Ben aanwezig.. 4 juli..
  Bij ons( werk bij groenteman)aardbeien,vers van het land,3,95 en super lekker..

  maar de meesten mensen halen ze toch graag bij de supermarkt voor 1,99,

   
 • At 24 juni 2010 om 19:15, Anonymous Amapola said…

  "te rood"?!? Als in: "Dat wil de consument niet, intens gekleurd fruit" of als in: "Te rood is te rijp"?

  Overigens, Jan Robben, van de week heb ik een fietstochtje gemaakt naar de enige Deen die mijn woonplaats rijk is, in de hoop daar jouw smaakbommetjes aan te treffen (net als vorig jaar, op jouw aanraden). Niets te vinden, en de groentenbijvuljongen keek mij als antwoord op mijn vraag slechts glazig aan. Was ik te vroeg? Ben ik te laat? Had ik gewoon pech...?

   
 • At 26 juni 2010 om 10:12, Blogger Klary Koopmans said…

  Amapola, de Deen in Amsterdam (waar jij volgens mij ook woont?) heeft Robben's aardbeien (heb ze gisteren nog gekocht) Ze noemen ze ´smaakaardbeien´ en ze liggen in de koeling naast de bessen en frambozen ed.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home