Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

11 juni 2010

Cultevenement

Het gerechtje op de foto, waarde eetlezer, is MRIJ-rundvlees met fusion-kruutmoes. Het was één van de zeven gerechtjes die op het menu stonden bij wat nú al een cultevenement is geworden: het eerste Twitter-improvisatiediner, een initiatief van Maarten van Caulil. Mocht u ook tot het genus van de homo twitteratus behoren, dan kunt u hem hier volgen om een derde evenement niet te missen; het tweede was minder dan een uur na aankondiging alweer volgeboekt. Wat heet dan hot?

Hoe dan ook was uw eetschrijver (tenslotte gepokt en gemazeld in het journalistenvak) op het juiste moment op de juiste plaats toen het eerste improvisatiediner werd aangekondigd. Er was maar plaats voor tien personen, die zich op de afgesproken datum--gisterenavond--allemaal bij Caulils in de Amsterdamse Haarlemmerstraat zouden melden met één geheim te houden ingrediënt bij zich. Van dat tiental ingrediënten zou dan een geïmproviseerd hapjesmenu worden gekookt, uiteraard met hulp van een aantal staples die ter plaatse aanwezig waren.

Het gemêleerde tiental had zich van zijn beste kant laten zien. Op tafel lagen een rettich, kalfsniertjes, een zak zelfgeplukt zevenblad, een bak postelein, nieroogkreeftjes, een stuk kalfsmuis, tien Hollandse Nieuwe, een stuk Maas-Rijn-IJssel-rundvlees, Limburgse asperges, een bak wildgeplukte vlier, een pakje tempura, verse Toscaanse worstjes en een stuk grotgerijpte Etivaz-kaas. Dat zijn inderdaad iets meer dan tien ingrediënten, maar daar deed niemand moeilijk over.

De combines waren verrassend snel gemaakt en iedereen ging vlot aan de slag. Binnen de kortste keren stond het eerste gerechtje op tafel: een carpaccio van kalfsmuis met Etivaz op een bedje van molsla. Vervolgens kwamen gebakken kalfsniertjes met mosterdpanade op zevenblad, een lauw soepje van postelein met haringtartare, rettich en manzanillaroom, een pasta met een saus gemaakt van de Toscaanse worstjes op smaak gebracht met venkelzaad en de Etivaz, kort gebakken nieroogkreeftjes met gegrilde asperges (en een mayonaise waarvan iedereen bij het eten verklaarde er wel zonder te hebben gekund), plakjes van in de oven gegaard MRIJ-rundvlees met een geïmproviseerde kruutmoes (een idee dat uw eetschrijver kreeg doordat één van de aanwezigen, Achterhoeker, had verteld hoe dit door zijn grootmoeder bereide streekgerecht steevast zevenblad als basis had) en tot slot gefrituurde vlierbloesem in tempura.

Echt haute cuisine was het niet steeds, en toch is dit één van de lekkerste maaltijden die je je kunt voorstellen omdat er zoveel creativiteit aan te pas komt en je zo lekker buiten de gebaande paden gaat. Ik had het er vandaag over met een kokende kennis en die riep meteen "O, dat is dus net zoals bij het BBC-programma Ready, Steady, Cook". En zo is het ook precies, behalve dat hier iets meer koks deelnamen. Dat de keuken bovendien kleiner was, maakte het alleen maar erg gezellig.

Toen minder dan twaalf uur na afloop het tweede improvisatiediner werd aangekondigd, sprong ik erop als een bok op de haverkist. Wie weet zie ik u bij het derde?

Fusion-kruutmoes

Nodig:

- twee handenvol zevenblad
- drie handenvol postelein
- één handvol dragon
- één handvol koriander
- zes eetlepels geraspte rettich
- zes teentjes knoflook
- olie
- citroensap
- zout

Hak de groenten, de kruiden en de knoflook grof en doe ze met de rettich in de blender. Laat draaien. Voeg olie toe tot u een mooie soepele massa hebt. Voeg zout en citroensap naar smaak toe.

3 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home