Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

01 juni 2010

Brekend nieuws: aardbeien zijn gezond

Ik weet niet hoe het met u is, lezer, maar een krant die een artikel opent met de zin "Aardbeien en blauwe bessen zijn heel gezond" zou ik resoluut de deur uit doen. Ik lees een krant voor nieuws, en dit is geen nieuws.

Maar toch staat het er. Het blijkt te gaan om wat ik dan maar een "nonderzoek" zal noemen van de universiteiten van Maastricht en Wageningen, en de Telegraaf pakte ermee uit.

De kop is natuurlijk waar het om gaat. "Aardbei beschermt tegen welvaartsziekten". Ja, dat is trendy bij een volk dat dezer dagen wel en masse op zoek lijkt naar wondervoedsel waar je maar af en toe een hap van hoeft te nemen of je wordt vanzelf gezond (lees: dun). Diverse websites vonden zelfs die kop niet krachtig genoeg en bombardeerden de aardbei maar meteen tot een wondermiddel tegen overgewicht. O ja, en de blauwe bes, ontdek je in de kleinere lettertjes.

Een paar jaar geleden kwam precies hetzelfde "nieuws" ook al eens prominent in het nieuws, behalve dat het toen de framboos betrof. Prompt steeg de omzet van frambozen fors. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat de productschappen voor zachtfruit met zo'n succesnummer maar al te graag in de herhaling deden. En ja hoor, met even googelen komt de aap uit de mouw: een aantal ondernemende lieden blijkt al in de startblokken te hebben gestaan om te bekijken hoe de nieuwe status van aardbei en blauwe bes in klinkende munt kan worden vertaald. "Gezondheid en cooking", "Gezondheid en marketing", "Gezondheid en trends" en "Gezondheid en beauty" (gratis informatie van eetschrijver voor deze mensen: het Engelse woord voor "gezondheid" is health, dan hoeft u dat volgende keer niet meer zo lomp in dat nare Nederlands te laten staan): het kan niet op met de mogelijkheden.

Wie het onderzoek gefinancierd heeft, kan ik zo snel niet vinden. Maar ik maak me weinig illusies: ik durf te wedden dat dit nonderzoek met zijn volkomen voorspelbare uitkomsten bij betreffende nonderzoekers is besteld op hetzelfde moment dat de url waarvoorjegezondheid.nl werd vastgelegd.

Alleen jammer voor de blauwebessenmensen, die blijkens de logootjes aan de onderzijde van de website met name achter het initiatief hebben gestaan, dat de media niet wilden meewerken en ook de blauwe bes prominent in de koppen vermelden. Zo komen ze er toch nog stiefmoederlijk af.

Overigens: woont u toevallig in Noord-Holland of Flevoland, dan bent u spekkoper. In de schappen van de daar actieve supermarktketen DEEN komt eind deze week de Lambada te liggen, volgens velen de lekkerste aardbei van Nederland. Het gaat om Lambada's van de volle grond, afkomstig van de kwekerij van Jan Robben in Oirschot. Volgens Jan is het de allereerste keer dat de Lambada in een supermarkt verkrijgbaar zal zijn. Er is nog hoop.

2 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home