Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

19 mei 2010

(niet) Astronomisch


Als in een persbericht staat dat eten bij sterrenrestaurants voor één keer niet onbetaalbaar is, schiet mijn hoofd meteen vol woordspelingen. Over gastronomie en astronomie, dat laatste dan betrekking hebbende op sterren en hoge prijzen. Goed, voor één keer laat ik me gaan: in de week van 7 tot en met 13 juni is astronomische gastronomie mogelijk tegen niet-astronomische prijzen. Nou, dat is mooi gezegd en nog duidelijk ook.

Maar alle gekheid op een stokje: het is echt waar. In het kielzog van het succes van de Restaurantweek, pakken nu zes dozijn Nederlandse sterrenrestaurants uit met de week "Dining with the Stars". In die week bieden ze allemaal een 5-gangendiner aan voor slechts €50, dan wel een 4-gangendinerlunch (dank Robin) voor slechts €40. Geen geld. En eigenlijk nog steeds niet als je erbij vermeldt dat restaurants met twee Michelinsterren daar €15 bovenop mogen leggen, terwijl restaurants van drie Michelinsterren er €25 bij mogen doen. Eten in een driesterrenrestaurant voor slechts €75? Allen daarheen! Nee, dat is flauw. Geen van beide driesterrenrestaurants in Nederland doet mee. Bij de restaurants met twee macarons is het enthousiasme echter groot: dik de helft van hen serveert die week menu's tegen ongewone prijzen.

Hoe snel het allemaal volgeboekt zal zijn, valt niet met zekerheid te zeggen. De Restaurantweek leert echter dat wie er niet heel snel na het openen van de reserveringspagina bij is, achter het net vist. Noteren dus, die openingsdatum: donderdag 20 mei a.s. (juist, dat is morgen) vanaf 10:00 uur 's morgens. Waar? Hier!

Wel even dit: er is een "voorverkoop" waarover het persbericht slechts terloops iets zegt (ik heb ook geen idee , maar waarbij kennelijk een deel van de deelnemende restaurants nu al zo goed als volgeboekt is). Gelukkig is er nog enige rechtvaardigheid voor degenen die op die manier achter het net vissen. Er is namelijk een tweede ronde met nieuwe kansen ingebouwd op donderdag 3 juni, eveneens om 10:00 's ochtends. Prettig onder meer voor uw eetschrijver, die morgen nog niet, maar op 3 juni net wel weer in Nederland is en die--geloof het of niet--niet bij de geluksvogels zat die in de voorronde hun slag konden slaan.

Tot slot komen er tijdens de week zelf nog plaatsen beschikbaar. Wie daarover alles wil weten, volgt via Twitter SeatMe. Daarbij maakt u zelfs nog kans op een BMW 7-serie met chauffeur om u naar het smulfestijn te zoeven.

2 Comments:

 • At 19 mei 2010 om 15:06, Anonymous Robin said…

  Even ter correctie: die 4-gangen voor 40 euro is geen diner maar een lunch.

  Verder snap ik de run op deze acties nooit zo goed. Mij trekt het in ieder geval voor geen meter.

   
 • At 19 mei 2010 om 21:53, Blogger Ineke said…

  En wie zat er vandaag om 10 uur telkens op F5 te drukken? Hahahaha, was even in de war met de dagen. Morgen nieuwe poging.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home