Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

12 mei 2010

Koken uit een lege keuken

Er zijn mensen die menen dat koken uit een lege koelkast het summum van uitdaging is. Ha! Dat is een eitje. Probeer daarentegen eens te koken uit een lege keuken. En dan bedoel ik een keuken die u maar een goede zes weken tot uw beschikking hebt. Gaat u daar een compleet arsenaal aan kruiden en specerijen voor aanschaffen, nog afgezien van al die andere handige basisingrediënten die je thuis als vanzelfsprekend in huis hebt? Vermoedelijk niet, en al helemaal niet als u geen auto tot uw beschikking hebt. Ik heb het in elk geval niet gedaan. Mijn specerijen beperken zich tot zout (strikt genomen niet eens een specerij), peper, cayenne en kaneel, dit laatste opdat mijn geliefde G. haar fantastische muffins kan bakken. De overige basisingrediënten staan er zelfs op nóg beperktere schaal. Verder heb ik één redelijk mes aangeschaft in aanvulling op de bedroevende collectie hier aanwezig, en op dezelfde manier één redelijke pan.

Maar dan is het een dag waanzinnig koud en valt er ijsregen, en is er net de vrijdag tevoren een verstandskies getrokken. Dat zijn dus géén omstandigheden waarbij je dik twee kilometer gaat lopen om iets eetbaars in huis te halen--en er is ook niets meer. Nou ja, bijna niets. Ik besloot bij elkaar te mikken wat ik wél had. Was het niet te hachelen, dan had ik in elk geval een leuk stukje voor u. Was het wel te hachelen, dan had ik ook een leuk stukje en ook nog goed gegeten.

U mag zelf zeggen of het bovenstaande er een beetje smakelijk uitziet. Het was in elk geval zo lekker dat u er hierbij het recept van krijgt.

Risotto met meiknolletjes en peterselie

Nodig voor 2 personen:

- 2 niet te kleine meiknolletjes
- flinke bos peterselie (platte uiteraard)
- 140 g risottorijst (in dit geval arborio; gebruik nog liever carnaroli of vialone nano)
- 0,75 liter bouillon (van een blokje zoals ik had of zelfgetrokken)
- 1 ui
- 1 dl goede witte wijn
- 3 eetlepels kaas (ik had zowaar Sbrinz, maar gebruik rustig parmezaan)
- olijfolie, boter

Pel de ui en snijd hem in ragfijne flinters. Was of schil de meiknolletjes en snijd ze ook in fijne schijfjes. Snijd het blad van de peterselie in flinters. Rasp de kaas.

Verhit de bouillon tot het kookpunt. Laat in een steelpan boter smelten en smoor hierin de meiknolletjes. Verhit in een andere pan (liefst van gietijzer maar met een acceptabele pan van onbestemd fabrikaat lukt het ook als u goed oplet) olie en boter. Bak hierin de uien glazig, voeg de rijst toe en laat die even meefruiten tot hij glanst. Giet er de wijn bij en laat die op hoog vuur inkoken tot u bijna geen vloeistof meer ziet. Giet intussen de kokende bouillon bij de knolletjes.

Schep twee pollepels bouillon bij de rijst, roer en laat inkoken. Schep steeds één pollepel bouillon bij de rijst tot die gaar is. Schep na vijf minuten de knolletjes uit de bouillon en houd ze apart. Ga met de bouillon door tot de risotto gaar is, meestal na 17-20 minuten. Roer er de knolletjes en de peterselie door, laat nog even doorwarmen, roer één eetlepel kaas door de risotto en tot slot nog een flinke klont boter om de risotto te binden (la mantecazione). Dien op op voorverwarmde (!) borden.

2 Comments:

  • At 12 mei 2010 om 15:54, Blogger hannie said…

    Lekker, lijkt me! Ik heb de meiknolletjes eigenlijk pas afgelopen herfst ontdekt (ik verdacht ze altijd van koolrapige eigenschappen). Nog niet in de risotto gegooid, maar dat ga ik zeker eens doen!

     
  • At 14 mei 2010 om 09:12, Blogger Ineke said…

    Je schrijft dat men beter carnaroli of vialone nano dan araborio kan gebruiken. Wat zijn daar de verschillen dan tussen? Ik ken enkel de araborio en vind het heerlijk. Kan het nog lekkerder????

     

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home