Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

10 april 2010

Du vin

Denk vooral niet dat Canada van kust tot kust gelijk is. Zo zijn de automobilisten hier in Québec temperamentvol als Parijzenaars en rijden ze je achteloos van de sokken als ze de kans krijgen, terwijl ze in Vancouver al vol in de remmen gaan wanneer je je binnen zes voet en zes inches van een stoeprand begeeft. Dat is maar één van de vele verschillen.

Een ander is dat men er hier niet, zoals in British Columbia, van overtuigd is dat alcohol een vreselijk goedje is dat in speciale winkels moet worden weggestopt en daarbuiten alleen is toegelaten mits verpakt in een ondoorzichtige bruine zak (zo één waaraan zelfs de onnozelste peuter feilloos ziet dat pa weer drank is gaan kopen). Hier staat de wijn gewoon in de supermarkt.

Nou ja--bepaalde wijn dan. Boven het schap staat in het Frans "ontdek uw smaakprofiel!". Daarnaast staat wat de verschillende kleurtjes betekenen. Je weet meteen waar onze eigen Appie het idee vandaan heeft. Het is nodig ook. De wijn blijkt zonder uitzondering van het kaliber Ulgarijnsche Fousel, waarbij men zich alle moeite heeft getroost via het etiket toch maar zo min mogelijk over de inhoud los te laten. Het enige houvast is het kleurige stickertje. Het is duidelijk: men wil niet dat u met kennis van zaken wijn koopt. Men wil dat u hier wijn koopt, en vervolgens niet beter weet dan dat u "die met het lichtrode stickertje" wel lekker vond. Klantenbinding heet dat.

Het mag duidelijk zijn dat met een dergelijke aanpak de klandizie van uw Eetschrijver op de québecoise buik kan worden genoteerd. Die gaat graag naar de volgende super. Maar wat blijkt? Hier staan precies dezelfde wijnen met precies hetzelfde stickertjessysteem. Sterker, de épicier op de hoek die blijkens zijn uithangbord ook wijnen verkoopt, heeft een volkomen identiek assortiment, ook weer met de bijpassende kleurtjes. De kleurtjeswijngroothandel blijkt zijn marktgebied uitstekend te hebben afgedekt.

Gelukkig bleek er in de vieille ville van Québec ook een echte marchand de vin te vinden, die smakelijk moest lachen om mijn evaluatie van het aanbod in de mainstream. Hij bleek voortreffelijke Californische zinfandels van Robert Mondavi, Nieuwzeelandse sauvignons blancs van Kim Crawford en zelfs een gewurztraminer uit Ontario in het assortiment te hebben. Ook van die laatste heb ik, uit pure nieuwsgierigheid, een fles meegenomen.

2 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home