Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

26 april 2010

Canadese wijn

Het is raar met Canada. In Amerika hebben ze het over "the great white north" en ook de meeste Europeanen zullen Canada zonder veel twijfel als een "noordelijk" land betitelen. Maar nu zit ik in het op Canadese schaal behoorlijk noordelijk gelegen Québec, en dat ligt nog altijd op dezelfde breedtegraad als Straatsburg. De zuidelijkste stad van Canada, Toronto, bevindt zich ongeveer ter hoogte van Florence.

Nu is de klimaatzone niet louter van de breedtegraad afhankelijk en het is zeker waar dat de subarctische klimaatzone veel verder naar het zuiden doorloopt dan in Europa. Toch hoeft het niet veel verbazing te wekken dat ook in Canada in de jongste jaren de wijnbouw in opmars is.

Dat is allemaal begonnen in de Okenaganvallei in Britisch Columbia (ongeveer ter hoogte van Luxemburg), gezegend met een uitzonderlijk warm microklimaat. De wijnen uit deze streek genieten inmiddels weliswaar nog niet veel internationale, maar in elk geval al heel veel nationale faam. Er zitten er ook uitstekende tussen--en uiteraard, net als in Europa, een aantal die slechts marginaal drinkbaar zijn.

Inmiddels wordt er ook elders in Canada wijn geproduceerd. In een aantal andere streken van British Columbia, uiteraard in het vanouds zeer op Frankrijk gerichte Québec en inmiddels ook in Ontario. Uit die laatste provincie komt de gewürztraminer die wij gisterenavond opentrokken en die overdonderend lekker was. Opmerkelijk is dat het een "gewürztraminer" is en geen "gewurztraminer"--het verschil tussen de Duitse en de Franse variant, wijnen die gewoonlijk behoorlijk verschillend van karakter zijn. Deze wijn is eigenlijk noch het één, noch het ander. Hij is verrassend droog in de aanzet en pas bij de afdronk word je het zoet gewaar. Daar tussenin ontwikkelen zich de typisch kruidige noten die bij deze druif horen.

Er zijn sporadisch Canadese wijnen in Nederland te vinden, en dan met name de befaamde icewine. Toch maak ik me sterk dat wie dit wijntje importeert, daar aardig succes mee zou kunnen hebben. Wij gaan er in elk geval nog een paar flessen van halen.

Eerst echter morgen naar een lokale tandarts om iets te laten doen aan een sinds enkele dagen steeds pijnlijker verstandskies--reden dat ik nu pas dit stukje voor u plaats. Het is zelfs voor een eetschrijver moeilijk om gepassioneerd te zijn over lekker eten en drinken als je gebit je zoveel last bezorgt.

4 Comments:

 • At 26 april 2010 om 23:36, Blogger PaulO said…

  waarschijnlijk wat 'vuil' onder een tandvleesflapje. Spoelen met Bocasan (ook in Canada?) of zeer zout water. Sterkte.

   
 • At 27 april 2010 om 00:21, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Dank! Of ze hier Bocasan hebben, weet ik (nog) niet, maar zout en water heb ik bij de hand. Hopen dat het helpt. Op welke termijn ontdek ik dat ongeveer?

   
 • At 27 april 2010 om 01:26, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Ik heb hier Amosan gevonden, ook van Oral-B en met actief ingrediënt natriumperboraat. Zal dus wel hetzelfde spul zijn. Kijken of het helpt. Nogmaals dank!

   
 • At 27 april 2010 om 11:34, Blogger PaulO said…

  Je hebt het goede middel (indien mijn diagnose-op-afstand correct is). Na 2-3 dagen moet de kleine zwelling echt minder zijn. Vraag bij de drug-store om een 'MonoJect' dat is een spuitje (zonder naald) waarvan het uiteinde 3-4 cm gebogen is, zodat je met krachtige stoten (als een water-pik) het vuil onder het flapje kunt wegspoelen. Succes.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home