Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

12 april 2010

Alsof je in Zwitserland bent

Qua eten heeft men hier in grote meerderheid een hoge pet op van Europa. Of dat terecht is, laten we even in het midden. Feit is wel dat je maar hoeft te suggereren dat je keuken Europees is, of je trekt klanten. En dat geldt zeker voor de stad Québec, die qua sfeer meer bij Europa aanleunt dan welke stad op dit continent ook. Vanavond nog at ik hier en hoewel mij een "Californisch menu" in het vooruitzicht was gesteld, at ik in feite klassieker Frans dan ik in dit land ooit gedaan heb. Bijzonder goed overigens, dat wel. Bovendien viel de prijs mee: volgens mij eet je nergens in Europa op een plek als deze een maaltijd van vier gangen inclusief amuse, wijn en koffie voor €45 per persoon.

Maar er zijn ook restaurateurs die er een potje van maken. Die van bovenstaande advertentie belooft je een ervaring "alsof je in Zwitserland bent". Wat eet men in Zwitserland? Fondue, zoals iedereen weet. Logisch dus dat het stel op de foto geniet van een fondue bourguignonne, want wie weet nu niet waar de Bourgogne ligt?

De advertentie stelt nog meer Zwitserse specialiteiten in het vooruitzicht. Fruits de mer, bijvoorbeeld. Terecht. In de talrijke zeehavens van het mediterrane Zwitserland halen, zoals algemeen bekend, nijvere vissers het zeebanket bij tonnen binnen.

De naam van dit Zwitserser-dan-Zwitserse restaurant, waar de huiswijn overigens--vermoedelijk omdat Zwitserland, zoals iedereen weet, geen wijn produceert--Chileens is? Tyrolienne. Want waar Tirol ligt, dat weet een kind, nietwaar?

2 Comments:

 • At 12 april 2010 om 12:13, Anonymous Nicoletta said…

  Haha, lachen, weinig verschil dus tussen Amerikanen en Canadezen wat gevoel voor Geography betreft. :)
  Trouwens, Switzerland produceert wel wijnen. Misschien niet wereldberoemd als die van haar buurlanden maar toch...

   
 • At 12 april 2010 om 16:55, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Ha Nicoletta. Iedereen weet dat in Zwitserland geen wijn wordt gemaakt--net zoals iedereen weet dat Tirol en Bourgogne in Zwitserland liggen en nijvere Zwitserse vissers zeebanket aanvoeren in de vele Zwitserse zeehavens. ;-)

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home