Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

31 maart 2010

In the Dutch Mountains?

Hier stond ik toch wel even van te kijken. Ben ik nou de enige die dacht dat Hero zijn ankers had in het Nederlandse Breda? Kennelijk niet: van diverse kanten hoorde ik dezelfde veronderstelling. Dat is in elk geval mis: Hero is wel degelijk Zwitsers. De naam is de afkorting van Heinckell & Roth.

Dit bedrijf blijkt in 1914 het familiebedrijfje in confituren van fruithandelaar Jansen in Breda te hebben overgenomen. Dat bedrijfje ging vanaf dat moment onder de naam Hero conserven maken, maar brak echt door met zijn priklimonades. Inderdaad: ook de in Nederland wereldberoemde (en vrijwel nergens anders verkrijgbare) Hero Cassis.

Mocht u nu nog denken dat De Betuwe met zijn Tielse Flipje wél Nederlands is, dan hebt u dat inmiddels ook mis. Dat bedrijf is in 1987 door Hero overgenomen. Vervolgens is acht jaar later het hele zwikje, inclusief het Zwitserse moederbedrijf, in handen gekomen van Dr. Oetker (Hero zelf heeft het eufemistisch over een "bundeling van krachten"). Sindsdien maakt Hero vooral die "verantwoorde" fruitproducten die u dank zij een verhelderend labeltje bewust kunt kiezen.

Maar ja, "Zwitsers" verkoopt in Noord-Amerika natuurlijk nog steeds stukken beter dan "Duits"...

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home