Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 januari 2010

Lekker weer 1.0

Restaurantgids Lekker stopt met onmiddellijke ingang met het toelaten van lezerscommentaren op zijn website. Dat meldt de publicatie vandaag in haar nieuwsbrief. Op dit moment blijken er al geen lezersreacties meer op de site van Lekker te staan. Volgens hoofdredacteur Makkie Mulder ontstaat er "teveel ruis". Dat zou komen door "de vele anonieme en onder een schuilnaam geplaatste reacties".

Mulder stelt dat hierdoor niet alleen de reviews hun betrouwbaarheid verliezen, maar dat in sommige gevallen restaurateurs onnodig geschaad worden. Lekker stelt wel "benieuwd te blijven" naar de meningen van lezers, maar die kunnen alleen nog maar per e-mail door worden gegeven. Wat er vervolgens met die meningen gebeurt, onthult Lekker (nog?) niet.

Nadat enkele jaren geleden "web 2.0" de trend leek, dus met participatie van zo veel mogelijk bezoekers, schaart Lekker zich in een steeds grotere groep die de stap terug lijkt te willen zetten naar het ouderwetse éénrichtingsverkeer. De reden is vrijwel altijd dat men de stroom aan anonieme reacties niet meer beheersbaar vindt. Opvallend is overigens ook dat het in een groot deel van de gevallen lijkt te gaan om "oude media" die de stap naar het internet hebben gezet. Specifiek opgezette community sites van later datum lijken veel minder problemen te hebben met deze user generated content.

Het zal mij zeker benieuwen welke kant het uitgaat en of we hier echt en definitieve tweedeling gaan zien tussen oude media met internetpoot en nieuwe media die van meet af aan hun wortels in internet hebben gehad. De tijd zal het ongetwijfeld leren.

4 Comments:

 • At 8 januari 2010 om 15:36, Anonymous Yvon said…

  Was wel verbaasd toen ik het las. Op Special Bite gaat het volgens mij wel goed met de reacties, is in de nieuwsbrief zelfs een apart onderwerp. Maargoed, reageer zelf nooit op die sites dus eenrichtingsverkeer of niet, kan er niet mee zitten ;-)

   
 • At 8 januari 2010 om 21:55, Anonymous Anoniem said…

  Tjaaa.... dat krijg je, he, als echt IEDEREEN kan reageren, en anoniem, en onder schuilnaam (en dus ook 17x "als een ander" met een dynamisch IP-adres of vanachter verschillende proxies...).
  Voor een groot deel kun je dat als webbeheerder heel makkelijk oplossen door te eisen dat reageerders zich (kostenloos) laten registreren, met echte, of zelfgekozen naam.
  Maar dat levert minder reacties op (niet iedereen wil zich op elke site laten registreren, of daar de moeite voor doen) en het vraagt vanuit de site-beheerders eveneens wat controle-werkzaamheden.....en da's vaak te veel gevraagd van de beheerders...beetje slikken of stikken dus.....

  Wel jammer, ben benieuwd hoe ze dit op gaan lossen.
  Want zo'n site wordt natuurlijk nogal waardeloos als het resulteert in eenrichtingverkeer en er geen spontane (tegen-)reacties van lezers meer gepresenteerd gaan worden.
  Van arrogante predikers voor eigen parochie zonder enig gedulde (zelfs-al-is-het-goed-onderbouwde) tegenspraak hebben wij er immers -ondanks internet- nog steeds meer dan gewenst....(Iiiiii...Aaa....balkte de ezel......)

  Groet,
  sanne

   
 • At 11 januari 2010 om 13:04, Anonymous Carla said…

  Op die nieuwe site van ze, restaurant.nl, probeerde ik een review te geven, maar kreeg telkens een foutmelding. Ik was inmiddels gemaild door een medewerker, dus die mailde ik keurig met deze opmerking. Wat bleek: de tekst was te lang (stond niet in de foutmelding overigens). Hoeveel tekens er wel geplaatst konden worden was dus mijn logische vervolgvraag: dat zijn ze nog aan het nazoeken.
  Ik las de reviews vroeger weleens, maar neem ze over het algemeen met een korrel zout. Dat geldt ook voor Iens en Special Bite overigens. Zoveel mensen, zoveel meningen tenslotte.

   
 • At 11 januari 2010 om 13:34, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Carla, over restaurant.nl heb ik het hier al eens gehad, en dit was ook één van mijn opmerkingen. Ze zouden er allemaal mee "aan de slag" gaan. Ik heb er niets van gemerkt.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home