Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

04 januari 2010

... en zo weet ik het dus nog niet

Hoe gaan die dingen? Ik had op zeker moment chocolade met truffel, die verbijsterend lekker was. En ik liep al een tijd rond met de gedachte eens chocoladerisotto te maken. Bestond er eigenlijk zoiets als chocoladerisotto met truffel? Zo te zien niet. Dit telt niet mee, dunkt me. Dat moeten beleefde gasten zijn geweest.

Vorige week maakte ik het, volgens een recept dat ik zelf geïmproviseerd had. Ik raspte er zwarte wintertruffel door en schaafde het er overheen. En raad eens? De chocoladerisotto was heerlijk (hoewel machtig), maar de truffel erin was gewoon niet lekker. Eigenlijk was het bijna vies. Natuurlijk, eens mens kan zich vergissen. Maar een domper was het wel.

De twee dagen na eerste en tweede kerstdag zijn in Huize Eetschrijver eerste en tweede kliekjesdag. Soms--ook dit jaar--nodigen we daarvoor zelfs vrienden uit, en dat valt ze meestal niet tegen. Op eerste kliekjesdag maakte ik voor de brunch een omelet met cantharellen en truffel. Dat is fantastisch--tenminste, dat was het tot nu toe. Die dag echter niet. Het was vies. Uitgesproken vies. Een vreselijk vermoeden kwam bij me op.

Nog een dag later werd dat vermoeden ten volle bevestigd, toen de schimmel uitbundig op het laatste restje van mijn wintertruffel stond (nog wel betrokken van mijn vertrouwde groentenspecialist). Terug naar de tekentafel, kortom, deze keer met een goede truffel.

2 Comments:

 • At 4 januari 2010 om 21:04, Anonymous Anoniem said…

  Mag dat tegenwoordig nog? truffel (of ganzenlever), moeten we niet terug naar de basis, degelijke Hollandse kost bijvoorbeeld.

  Ik krijg wel het water in mijn mond van chocoladerisotto, met of zonder truffel.

   
 • At 5 januari 2010 om 01:44, Anonymous Yvon said…

  Zie de vergelijking niet tussen truffel en ganzenlever, waarom zou truffel niet ok zijn?
  Jammer van de truffel(s) Gerrit Jan, maar chocoladerisotto is zelfs voor niet chocoholics (ik) heerlijk.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home