Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

01 december 2009

Raadsel

Klein artikeltje in mijn dagblad zaterdag: Amerikanen gooien steeds meer voedsel weg. Verdween in 1975 nog "slechts" 30% van het eten in de vuilnisbak, inmiddels is dat al opgelopen tot bijna 40%. Als het gaat om de oorzaken, zo lees ik, staat de wetenschap voor een raadsel.

Nu heb ik hier niet specifiek voor doorgeleerd, maar ik heb wel boerenverstand. Bovendien ben ik nooit te beroerd om eens, vanuit wat logisch redeneerwerk, ergens een gooi naar te doen. Bij deze dus maar weer eens, want een plausibel antwoord staart je in het gezicht.

Overal in de westerse wereld maar zeker in de Verenigde Staten wordt voedsel steeds vaker voorverpakt. De supermarkten bieden een ruime keus aan kant-en-klaar maaltijden. Maaltijden die, zeker op de Amerikaanse markt, sowieso al aan de ruim bemeten kant zijn en--net als de porties in restaurants--ook steeds groter worden.

Overal in de westerse wereld maar zeker in de Verenigde Staten wordt ook steeds meer gesnackt tussen de maaltijden. En ook die snacks worden steeds groter. Niet een handje of een bakje chips, maar een hele zak wordt leeggegeten. En die zakken--het wordt voorspelbaar, ik weet het--worden op hun beurt... juist.

Tegen etenstijd heb je op die manier misschien nog wel een lichte trek, maar zeker geen honger meer. Zo'n tv dinner komt dan ook niet meer op. En dus verdwijnt een steeds groter deel in de vuilnisbak. Om het op zijn Brits te zeggen: elementary, my dear Watson.

Enfin, misschien hebben de puzzelende wetenschappers er iets aan.

4 Comments:

 • At 1 december 2009 om 09:20, Blogger PaulO said…

  Inzake porties: mischien in USA erg groot, maar hier in NL? Mijn vrouw is geen ster in de keuken en als zij 'kookt' staat er prefab op het menu. Dus soep-uit-een-pakje. Goed voor 6 borden. Ehhh ... hoe klein zijn die borden? Een microwaver-maaltijd: aardappelen, vlees, jus(?) en froente in vakjes. en dat zou een complete maaltijd zijn?
  Inzake snacks: mijn vrouw is Poolse en ik heb gemerkt dat ze eten wanneer er tijd en trek is. Dus tegen de tijd dat ik de aardappelen opzet staat zij rustig dikke boterhammen met blokken pate te eten. Zo heb je toch geen eer aan je werk?

   
 • At 1 december 2009 om 18:06, Anonymous Jetty said…

  Wat ook meespeelt denk ik is dat de angst voor "over datum" voedsel groter is dan voorheen.

   
 • At 1 december 2009 om 22:17, Blogger hannie said…

  En wat ook meespeelt is de welvaart, die ondanks de economische crisis enorm is. Mensen kunnen teveel kopen om meer keus te hebben en kunnen besluiten die bleekselserij dan toch maar niet te gebruiken. Na een week kan die dan wel in de vuilnisbak.

  Ook doen mensen vaak boodschappen voor een hele week (druk, druk, druk ...) en kunnen dan niet goed inschatten wat er nodig is. Of het loopt anders. Een avond geen zin om te koken en dus een bestelpizza. Of een onverwacht etentje buiten de deur. Jammer van die spruiten ...

  In tijden van schaarste waren mensen erg handig met het verwerken van restjes en kliekjes. Die kennis is een beetje verdwenen. Eigenlijk zou iedereen (ik ook!) verplicht een dag in de week het moeten doen met wat er nog aan restjes is. (wel of niet over datum: je kunt toch kijken en ruiken!) Wie maakt nog soep van restjes, bakt nog wentelteefjes, maakt viskoekjes enz.

  @PaulO: dat lijkt me ook niet gemakkelijk, daar bij jou thuis. Of van die kant-en-klaarmeuk eten of je staat voor de kat z'n sigaar lekker vers te koken.

   
 • At 2 december 2009 om 01:57, Anonymous Anoniem said…

  @PaulO: als je nou eens zelf het heft inhanden - of inkopen en de volledige kookpot- neemt i.p.v. alleen die aardappels, dan hoef je hier misschien geen verkapte onmin meer met je zelf-verkozen vrouw te verkopen???

  @hannie: helemaal eens met het hart van wat je schrijft

  @ GJ: geeft niks (!??)....blijft lood om oud ijzer....gewoon steeds meer uit gemakzucht weggooien vanuit je eigen overdaad...en dan lekker weer compenseren en je geweten sussen door flink te storten in die collectebussen of via de bedelbrieven of voor de voedselbank (hier) of te doneren op al die glanzende charity-parties (vooral in de VS)....Is toch gewoon makkelijker dan zelf wat moeite te doen en met z'n allen wat minder overbodigs in te kopen en te eisen.....(Bah!!! onaangenaam en lastig in je zo drukke bestaan...)en dan heb je tenminste het zalig bevredigende/tevreden idee dat je iets "goeds" doet voor al die minderbedeelden en arme sloebers, zolang je er zelf maar niets voor op hoeft te geven... :-)

  Groet,
  sanne

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home