Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 december 2009

Chocolade en eerlijkheid

Via Radio 1 bereikte mij gisterenmiddag het nieuws dat ook drogisterijketen Kruidvat overstapt op duurzame chocoladeletters. Meteen vroeg ik me af hoe ver je terug in de tijd moet om zoiets raar te vinden, een chocoladeletter van de drogist. Je moet in elk geval nog een flink eind vooruit in de tijd voor de door de Groene Sint gewenste letter. 2012 is het blijde jaar.

Voor wie de (toch wel heel succesvolle) campagne van Oxfam niet gevolgd had, was Radio 1 nog zo vriendelijk om even uit te leggen wat duurzame chocolade nu precies is: chocolade waarvoor de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen. Huh?

Ik wil geen roet in de chocolade gooien, maar dat heeft natuurlijk totaal niets met duurzaam te maken. Niet dat eerlijkheid niet belangrijk is, maar het is nog niet omdat eerlijk het langst duurt dat je daar ook een belangrijk begrip als duurzaam bij moet gaan slepen.

Duurzaam is wat op lange termijn door ons aller moeder aarde kan worden verdragen, een productiewijze die geen negatieve milieu-effecten heeft. Het kan natuurlijk zijn dat zo'n boer die een eerlijke prijs krijgt ook eerder geneigd zal zijn in milieuvriendelijke productiewijzen te investeren en dus een duurzaam product aflevert, maar die garantie heb je uiteraard absoluut niet--voor hetzelfde geld spuit hij zijn plantage vol met de gruwelijkste pesticiden. En de consument dan maar denken dat hij milieuvriendelijk gekozen heeft.

Niet dat de zaak waarvoor de mensen van Oxfam zich inzetten geen heel goede is, maar het was wel zo eerlijk geweest om in hun persberichten de feiten correct weer te geven, in plaats van de successen van milieubeschermers te kapen en te ontkrachten. Wil de Groene Sint dat even in zijn Grote Boek noteren?

En willen de mensen van Radio 1 weer iets meer eigen research doen en iets minder klakkeloos persberichten napraten? Je moet de kat tenslotte ook niet op het spek binden.

3 Comments:

 • At 3 december 2009 om 10:01, Anonymous Anoniem said…

  Ik vrees dat Eetschrijver en Oxfam-Novib beide een halve definitie van duurzaam hanteren. Duurzaamheid is niet hetzelfde als mileuvriendelijk of rechtvaardig, maar heeft zowel een milieu- als een sociale- en ontwikkelingscomponent. Waar Oxfam-Novib de milieucomponent verwaarloost, stelt Eetschrijver dat de sociale component bij duurzaamheid geen rol speelt.
  Voor de opkomst van het begrip duurzaamheid moeten we terug naar Rio de Janeiro 1992 en het daaraan voorafgaande Brundtlandrapport (1989). Daar speelt ontwikkeling en rechtvaardige handel wel degelijk een belangrijke rol.
  Marron

   
 • At 3 december 2009 om 10:28, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Marron, je hebt gelijk. De algemeen gehanteerde VN-definitie, gebaseerd op de akkoorden van Rio en het Brundtlandrapport, gaat uit van drie pijlers: een ecologische, een sociale en een economische. Dit model staat overigens wel ter discussie: anderen stellen dat ecologisch de kernwaarde moet zijn, dat sociaal hieruit volgt en dat economisch de derde trap is. Zelf houd ik van de definitie die stelt dat duurzaamheid bestaat in "de verbetering van de levenskwaliteit van mensen binnen de grenzen van het ondersteunend vermogen van zijn habitat". Daarin is eerlijkheid zonder respect voor het milieu géén duurzaamheid.

  Het vreemde is dat Oxfam-Novib wel met dat begrip duurzaamheid schermt, maar in zijn communicatie nalaat dit te definiëren, zoals bijvoorbeeld Max Havelaar wel doet. Ook in het rapport dat ten grondslag ligt aan de actie worden de begrippen "eerlijk" en "duurzaam" lukraak door elkaar gebruikt, terwijl voor die tweede poot nauwelijks onderbouwing wordt gegeven. Het rapport (http://www.oxfamnovib.nl/media/plaatjes/2009/Groene%20Sint/Eerlijk%20duurt%20het%20langst_def.pdf) stelt dat de ecologische component belangrijk is, maar lijkt (nogmaals, geheel duidelijk wordt dat nergens) zijn conclusies louter te baseren op de sociale.

   
 • At 3 december 2009 om 16:32, Anonymous Michiel said…

  Duurzaam betekent alleerst dat iets lang meegaat. Voor een goed stuk over eerlijke handel en eerlijke prijzen, zie de volgende link:

  http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=45

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home