Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

08 december 2009

Obsceniteit met kip

Sonja Bakker mag dan van het toneel verdwenen zijn, ze heeft helaas wel school gemaakt. Mathijs Vrieze, die recepten publiceert in het forensenblaadje Metro, heeft bovendien met haar samengewerkt. Geen wonder dat hij, net als zij, adviseert dat wat kip lekker maakt niet op te eten.

Jaja, er zo strak uit blijven zien als Mathijs is ook wat waard. Maar als je er even bij stilstaat, gooi je meer weg dan alleen maar smaak. Je gooit ook calorieën weg. Voedingswaarde dus, of in gewoon Nederlands, voedsel. Ik had het daar toevallig vorige week nog over, over dat weggooien. Dat is natuurlijk om te beginnen al volkomen onaanvaardbaar in een wereld waarin nog steeds op grote schaal honger wordt geleden, maar bovendien zijn we ons er steeds meer van bewust dat de productie van voedsel--vooral van vlees--een forse belasting vormt voor ons milieu en dat voedsel weggooien dus een daad van zinloos geweld is tegen moeder natuur.

Het vel van de kippenpootjes "verwijderen", een eufemisme voor weggooien, is dus niet alleen dom omdat je jezelf het smakelijkste aan je maaltijd onthoudt, het is ook om diverse redenen ronduit obsceen: omdat er mensen op de wereld zijn die smachten naar voldoende calorieën, omdat er voor deze calorieën dieren zijn gedood en omdat we met elke calorie die we weggooien in plaats van ons ermee te voeden een nodeloze extra aanslag plegen op het voedselvoorzienend vermogen van ons milieu.

Voor wie dan zo benauwd is voor zijn of haar lijn, heb ik een veel betere en buitengewoon simpele tip: eet in plaats van de twee ontvelde kippenpootjes die Mathijs voorschrijft, gewoon één kippenpootje helemaal op. Gegarandeerd slechts de helft van het aantal calorieën, met honderd procent smaak. En nog verantwoord ook.

2 Comments:

 • At 8 december 2009 om 19:32, Anonymous Anoniem said…

  Ach, Gerrit Jan, dit is toch een van de vele standaardadviezen die het Voedingscentrum ons als een ontvelde kip zonder kop voorschotelt? Je weet wel, die overheidsorganisatie waarvan de dietisten ons allemaal overgewicht en diabetes aanpraten met hun voedingsadviezen.

  MetaBool

   
 • At 11 december 2009 om 12:14, Anonymous Nicoletta said…

  Mee eens. Meer respect voor wat we eten en voor de dieren die voor ons doodgaan. En geen calorien bullshit, want dat is wat het is: bullshit. Ciao!

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home